fys-optima

facebooktwitter

Fysiotherapie bij oncologische patiënten.

Ruim 1 op de 3 Nederlanders krijgt in het leven te maken met kanker. Kanker is een ingrijpende diagnose. Wie de diagnose krijgt wordt van de ene op de andere dag uit zijn of haar normale leven gehaald. Je perspectief wordt opeens heel anders.

Kanker is niet één ziekte maar een verzamelnaam voor ruim 100 verschillende kwaadaardige tumoren. Al die vormen verschillen sterk van elkaar en ook is de oorzaak vaak onduidelijk. Iedere vorm van kanker heeft een eigen behandeling nodig. Ook de kansen op genezing lopen sterk uiteen.

De behandeling van kanker bestaat vaak uit een combinatie van chirurgie, radiotherapie, chemotherapie, hormoontherapie en immunotherapie. Door de betere behandelmogelijkheden leven mensen met kanker langer, maar de behandelingen hebben soms ook nadelige effecten. Mensen ondervinden tijdens en na de behandeling vaak klachten als vermoeidheid, conditieverlies en beperkingen van het bewegingsapparaat.

Wat is oncologie fysiotherapie:
Oncologie fysiotherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. Deze therapie richt zich specifiek op bewegingsproblemen als gevolg van kanker en de medische behandeling.

Om de oncologische patiënt goed te kunnen begeleiden is kennis van de ziekte, de medische behandelingen en de gevolgen daarvan van belang.

Fysiotherapie in de verschillende fases van kanker:
Fysiotherapie bij oncologische patiënten kan in alle verschillende fases van kanker ingezet worden:
In de Curatieve fase is alles gericht op het bestrijden van de kanker. In deze fase kan geholpen worden met het beperken en bestrijden van conditieverlies en het verlichten van spanningsklachten.
In de herstelfase gaat het om herwinnen van de beweeglijkheid en de kwaliteit van leven en het herwinnen van de controle over de activiteiten van het dagelijks leven. Er kan bijv. een trainingsprogramma worden opgesteld om de conditie te verbeteren en kan er geadviseerd worden bij het hervatten van werk en sport.
De palliatieve fase begint op het moment dat de patiënt te horen krijgt dat genezing niet meer mogelijk is en de behandeling ook niet meer op genezing wordt gericht. Deze fase kan weken, maanden maar soms ook jaren duren. De kwaliteit van leven en de wens van de patiënt staat centraal. Er kan geholpen worden met zo lang mogelijk een actief leven te leiden
In de terminale fase wordt het duidelijk dat het levenseinde nadert. De patient moet afscheid nemen van zijn naasten en van het leven. In deze fase staat het comfort van de patiënt centraal. Er kan geholpen worden met ademhalings- en ontspanningsoefeningen en een comfortabele houding kunnen vinden.

Onze Fysiotherapeute Naomi Weerts is gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met kanker.
Naomi richt zich op de behandeling en begeleiding van patiënten na de medische behandeling.
Ze staat vermeld in de zorgzoeker “begeleiding bij herwinnen van fitheid na de medische behandeling” op www.onconet.nl

Heeft u naar aanleiding hiervan vragen, of wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen dan kunt u contact opnemen met onze praktijk.