fys-optima

facebooktwitter

Oedeemtherapie

Wat is Oedeem:

Oedeem is een veel voorkomende aandoening en wordt gekenmerkt door overmatige ophoping van vocht en eiwitten in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Er zijn verschillende soorten oedeem. Een bekend oedeem is het verschijnsel van dikker wordende voeten en enkels na een warme dag. Er kan een kuiltje in worden gedrukt en na een nacht rust zijn de voeten weer slank.
Lymfoedeem is een speciale vorm van oedeem en kan overal in het lichaam optreden. Het komt vooral voor in armen of benen en kan verschillende oorzaken hebben. Er is moeilijker een kuiltje in te drukken en verdwijnt niet of nauwelijks na een nacht slapen.

Lymfoedeem:

Lymfoedeem is een vochtopeenhoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend, of een defect lymfesysteem. Het defect kan aangeboren zijn, dan wordt dit primair lymfeoedeem genoemd. Ook kan het een gevolg zijn van een operatie waarbij lymfeklieren zijn weggenomen of door bestraling of een andere oorzaak. Dit wordt secundair lymfeoedeem genoemd.

Het Lymfesysteem:

Het lymfesysteem loopt door het gehele lichaam en heeft een zuiverende functie. Het voert onder andere afvalstoffen en eiwitten af en heeft een afweerfunctie. Het systeem bestaat uit lymfbanen die het vocht transporteren en uit lymfklieren die een zuiverende werking hebben. Als het lymfvocht gezuiverd is, komt het in het halsgebied weer terug in de bloedbaan. Met name in de oksels, liezen, buik en in de hals zitten veel lymfeknopen.

Hoe kunt u lymfoedeem herkennen?

Lymfoedeem begint meestal met een toename van spanning op de huid, het lichaamsdeel voelt zwaarder aan. Daarna zal er ook een toename van de omvang plaatsvinden. Dit hoeft niet altijd pijnlijk te zijn, maar kan u hinderen in uw dagelijkse bezigheden.

Wat te doen bij lymfoedeem:

Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Als u denkt dat er bij u lymfoedeem ontstaat, neemt u dan direct contact op met uw huisarts of specialist. In overleg kunt u besluiten of verder onderzoek en/of behandeling gewenst is.

Wat doet de de Oedeemtherapeut

Om de omvang van de vochtophoping te verminderen maakt de oedeemtherapeut gebruik van manuele lymfdrainage (zachte massagetechniek), ademtherapie en oefentherapie. Daarnaast kan de oedeemtherapeut gebruik maken van compressietherapie (bandages/ therapeutische kousen) en lymftaping. Dit om vochtophoping tegen te gaan of te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft. Daarnaast worden daarvoor adviezen gegeven.

Met welke klachten/oedeemvormen kunt u terecht:

-        Primair lymfoedeem (aangeboren aandoening door een onvoldoende aangelegd of niet goed functionerend lymfesysteem)

-        Secundair lymfoedeem (beschadiging van lymfevaten bijv. door een operatie, nadat lymfeklieren verwijderd zijn of als complicatie van bestraling.

-        Veneus oedeem (gevolg van trombose of operatie van de bloedvaten)

-        Traumatisch oedeem (als gevolg van bijv. een ongeval, na een operatie of na een verstuiking of bloeduitstorting)

-        Tertiair oedeem (gevolg van bestraling/chemotherapie of medicijnen)

-        Lipoedeem (ongelijke vetverdeling over het lichaam, oorzaak niet bekend)

Meer informatie:

Onze oedeemtherapeute staat geregistreerd in het Centraal Kwaliteitsregister van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). heeft u vragen, of wilt u graag meer informatie over de oedeemtherapie en of dit eventueel wat voor u kan betekenen, neemt u dan contact op met de praktijk. Onze oedeemtherapeute kan u dan informatie en toelichting geven.

Vergoeding

Oedeemfysiotherapie door middel van manuele lymfdrainage is een specialisatie binnen de fysiotherapie en wordt dan ook net als gewone fysiotherapie vergoed vanuit de aanvullende ziektekostenverzekering. Wanneer er sprake is van destructie van het lymfsysteem, bijvoorbeeld door bestraling of een operatie, wordt de therapie vanaf de 20e behandeling door de basisverzekering vergoed.