Wat is er te doen tegen het hoesten bij COPD?

Dit is waarom je hoest

Hoesten bij COPD

In reguliere fysiotherapiepraktijken komen veel COPD patiënten. We zien bij veel COPD patiënten dat er slijm in de longen en luchtwegen wordt geproduceerd. Overmatig slijm ontstaat vaak vanuit een irritatie uit de luchtwegen, zoals roken. Vandaar dat het ook wel eens een ‘rokershoest’ wordt genoemd. Ook mensen met COPD die nooit gerookt hebben kunnen deze klachten krijgen.

Waarom hoest je bij COPD?

Slijm beschermt de luchtwegen tegen stofjes die niet in de luchtwegen thuis horen. Op de wanden van de luchtwegen zitten trilhaartjes, die helpen met het transporteren van slijm. Maar soms lukt het niet goed om dit omhoog te krijgen. Dan gaan mensen hoesten, of krijgen ze het gevoel van een brok in de keel. Deze klachten kunnen ontstaan  door een irritatie van de luchtwegen door bijvoorbeeld roken, maar ook het weer of de luchtkwaliteit kan invloed hebben. Om slijm uit de luchtwegen te krijgen, geeft je lichaam een prikkel om te starten met hoesten. Vooral ’s nachts als je ligt kun je meer last van hoesten krijgen.

Heb jij vragen over het hoesten bij COPD? Mogelijk kan onze longfysiotherapeut jou helpen. Neem hiervoor contact met ons op.

Hoe krijg ik mijn slijm opgehoest bij COPD?

Het is soms lastig om al het slijm op te hoesten. Zeker als het veel is, of als iemand al langere tijd veel hoest. Het kost veel energie, en kan spierpijn van de ribben of het middenrif veroorzaken. Wat goed helpt is stomen met warm water. Ook kunnen bepaalde lighoudingen helpen om slijm met behulp van de zwaartekracht meer uit je longen te krijgen. Ook kan het helpen om hoesttechnieken aan te leren van een fysiotherapeut met een longspecialisatie.

Een flutter kan jou helpen bij het ophoesten

Wat moet ik doen als ik het ophoesten zelf niet voor elkaar krijg?

Als je het niet goed voor elkaar krijgt om je slijm op te hoesten kan de dokter soms een ‘flutter’ voorschrijven. Dit is een apparaat wat eruit ziet als een fluitje, maar in plaats van dat je geluid hoort als je erop blaast ontstaat er bij het blazen een trilling. Omdat de flutter zorgt voor een trilling in de borstkas en de longen komt slijm makkelijker los en kun je het eenvoudiger ophoesten. Zeker bij taai slijm kan dit enorm veel verlichting geven. Niet alleen een huisarts kan je helpen met oplossingen. Ook ademhalingstherapie, fysiotherapie bij COPD, kan veel verlichting geven.

Sophie Delemarre

Praktijk Fysiotherapie Zeeland staat voor jou klaar!

De behandeling van COPD klachten vindt plaats door een gespecialiseerd fysiotherapeut. Sophie is binnen onze praktijk gespecialiseerd in longfysiotherapie. Heb jij naar aanleiding van dit blog nog een vraag of herken jij je in het verhaal en wil jij meer weten? Kom met ons in contact, wij helpen je graag!