fys-optima

facebooktwitter

Manuele therapie

Als uw rug, nek of overige gewrichten klachten geven, dan is manuele therapie vaak de meest geschikte vorm van therapie. Uw gewrichten horen beweeglijk te zijn. Door allerlei oorzaken kan deze beweeglijkheid worden aangetast. De manueel therapeut helpt u om de gewrichten weer soepel te laten bewegen. Hij kan dat doen, door de gewrichten met minimale kracht maar met maximale snelheid ten opzichte van elkaar te bewegen. U kunt daar iets van voelen en u kunt een knak horen, maar het doet geen pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van houdingadviezen, goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen. Gewrichten kunnen ook een te grote bewegelijkheid hebben. Dat kan leiden tot instabiliteit en klachten. In dit geval kan de manueel therapeut u met specifieke trainingsadviezen leren uw gewrichten door middel van spieren stabieler te maken.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.

Wanneer naar een manueel therapeut

Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker. 

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
  • heupklachten

Werkwijze manueel therapeut

Na een eerste screening bestaat je eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over je klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut je houding en bewegingen beoordeelt en je gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van je klachten zitten. Samen met de patiënt beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat het geval, dan bespreekt de manueel therapeut met de patiënt een aanpak voor de verdere behandeling. Zo heb je dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over de verdere behandeling.

Bij ons in de praktijk is Marit Blom de manueel therapeute. Zij heeft haar Master opleiding Manuele Therapie gevolgd aan de Vrije Universiteit van Brussel. Zij houdt haar vakkennis en kunde voortdurend op peil door bij- en nascholing. Hierdoor is ze op de hoogte van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen en behandelwijzen.