Bekkenfysiotherapie na een darmoperatie

Hoe kan de bekkenfysiotherapeut helpen na een operatie van de darmen?

Ik ben geopereerd aan mijn darmen en sindsdien laat ik veel windjes en/of moet ik vaak poepen.

Misschien herken jij jezelf wel in bovenstaande situatie. Bekkenfysiotherapie na een darmoperatie is een specialisme binnen de fysiotherapie die dit probleem kan verhelpen.

Bekkenfysiotherapie na een darmoperatie

De bekkenfysiotherapeut kan helpen bij problemen met de bekkenbodemspieren die kunnen ontstaan na behandeling bij de verschillende vormen van kanker in het bekkengebied. Bijvoorbeeld darmkanker. Soms hangen de klachten samen met de gevolgen van bestraling en medicijngebruik. Gevolgen van een operatie en/of bestraling kunnen zijn:

  • Verlies van ontlasting
  • Windjes niet kunnen ophouden
  • Vaak moeten poepen
  • Veel meer drang om te poepen
  • Verlies erectie en weinig zin in seks
  • Minder vochtig wordende vagina
  • Urineverlies
  • Niet goed uit kunnen plassen
  • Vermoeidheid
  • Geen vertrouwen in het lichaam

Ik moet vaker poepen na mijn darmoperatie

De darm is na de operatie een stukje korter gemaakt, omdat het stukje met de tumor is verwijderd. Hierdoor is de ontlasting sneller beneden en vaak ook onvoldoende ingedikt, waardoor je vaker moet poepen. Verder kan het opslag gedeelte verkort zijn door de operatie, hierdoor kan er simpelweg ook niet meer in blijven zitten. Daarnaast kan de ontlasting wat dunner zijn en is het ophouden ook moeilijker. De bekkenfysiotherapeut kan jou helpen met het trainen van dit gevoel en het trainen van de kringspier. Een positief gevolg is dat jij je ontlasting beter op kunt houden en de angst voor verlies afneemt.

Ik kan mijn windjes niet meer ophouden

Dit kan ook het gevolg zijn van de operatie wanneer er een stukje darm is weggehaald. Ook met dit probleem kan de bekkenfysiotherapeut jou helpen. Door het trainen van de kracht van je bekkenbodem kunnen deze klachten afnemen en krijg je meer vertrouwen in je eigen lichaam.

Wil je weten wat onze bekkenfysiotherapeut voor je kan betekenen? Neem contact met ons op.

Ik heb veel meer drang om te poepen dan voor de darmoperatie, hoe kan dat?

Door de operatie kan er schade aan de zenuwen zijn ontstaan, waardoor het vullingsgevoel is veranderd. Wanneer er bestraald is in dit gebied, kan het gevoel in het laatste stuk van de darm boven de anus vestoord zijn. Hierdoor krijg je meer drang om te poepen en kun je in het laatste deel van de darm minder opslaan, omdat dit deel stug is geworden door de bestraling. Tot 5 jaar na bestralen kunnen deze klachten nog ontstaan of veranderen. De bekkenfysiotherapeut kan jou hierin ondersteunen met krachttraining en het vertrouwen te herwinnen. Daarnaast zijn er nog meer methoden die je kunnen ondersteunen bij dit proces, zoals een anaaltampon, darmspoeling en medicatie.

Heb jij ook veel meer drang om naar het toilet te gaan sinds jouw darmoperatie?

Vagina wordt minder vochtig na de darmkanker operatie, hoe kan dat?

Wanneer de tumor omgeven is door een netwerk van zenuwen, vergelijk het maar met een spinnenweb, kunnen deze niet gespaard worden tijdens de operatie. Het belang van het goed verwijderen van de tumor is hierbij groter. Dit netwerk van zenuwen verzorgt de erectie, de zin in seks en het vochtig worden van de vagina. Dit kan dus na de operatie veranderen.

Ik verlies urine na mijn darmkankeroperatie

38% heeft last van urineverlies na een darmkanker operatie. Dit kan door beschadiging van zenuwen komen die rondom de tumor liggen. Maar ook het verstoord zijn van het proces van plassen door de catheter die na de operatie nodig is, kan een reden zijn. Met het trainen van de bekkenbodemspieren met behulp van een bekkenfysiotherapeut kan hierin verbetering komen!

Samenwerking oncologiefysiotherapie en bekkenfysiotherapie na een darmoperatie

Mogelijk zijn er ten gevolgen van darmkanker meerdere problemen in jouw dagelijks functioneren. Naast problemen met ontlasting of urine kan er sprake zijn van vermoeidheid of conditie verlies. Oncologiefysiotherapie hierbij helpen, zoals je ook kan lezen in het blog fysiotherapie bij darmkanker. Wanneer er problemen zijn op meerdere gebieden zullen de fysiotherapeuten samenwerken om te streven naar verbetering op activiteiten en/of kwaliteit van leven.

Henriëtte van Gaal

Praktijk Fysiotherapie Zeeland staat voor u klaar!

De klachten in het bekkengebied die zijn ontstaan ten gevolgen van een operatie aan de darmen kunnen heel vervelend zijn. Henriëtte van Gaal is bekkenfysiotherapeut en gespecialiseerd in het bekkengebied. Herken jij je in bovenstaand verhaal of heb jij een vraag hierover? Neem vrijblijvend contact met ons op!