Fysiotherapie bij borstkanker

Bevolkingsonderzoek

Tijdens het bevolkingsonderzoek borstkanker wordt er door middel van borstonderzoek gekeken of je borstkanker hebt. Het borstkankeronderzoek vergroot de kans dat kanker in een vroeg stadium ontdekt wordt. De kans dat de behandeling succes heeft is daardoor groter. Door het landelijk borstonderzoek overlijden jaarlijks 775 vrouwen minder aan borstkanker. In Nederland worden alle vrouwen tussen de 50 en 75 jaar elke twee jaar uitgenodigd om deel te nemen aan het landelijk borstonderzoek. De voornaamste reden voor deze leeftijdsgrens is dat de meeste vrouwen die borstkanker krijgen, ouder zijn dan 50 jaar. Vanaf 22 januari tot en met eind juni staat het onderzoekscentrum in Uden.

mammografie

Bij een ingrijpende diagnose als borstkanker, kan fysiotherapie u helpen

Diagnose: borstkanker

De diagnose borstkanker komt vaak onverwacht. Als je te maken krijgt met borstkanker raakt je leven ontregelt en onderzoeken en behandeling volgen elkaar in hoog tempo op. Er zijn vaak verschillende behandelmogelijkheden, er valt dus iets te kiezen. Maar er is ook tijd nodig om de emoties en de informatie die op je af is gekomen na de diagnose te verwerken en stil te staan bij welke behandeloptie het best bij jou en je leefsituatie past.

Na de eerste onderzoeken: de mammografie, de echo en de punctie en/of biopsie, krijg je de uitslag. Als het inderdaad om borstkanker gaat, breekt er een intensieve periode aan. Er volgt een onzekere tijd. Je weet dat je borstkanker hebt, maar nog niet precies om welke vorm het gaat en welke behandeling je gaat krijgen. De periode totdat je weet waar je aan toe bent, kan enkele weken duren.

Hoe ziet een  behandeling eruit?

Veel mensen krijgen een combinatie van behandelingen. Behandelingen kunnen onderverdeeld worden naar het doel dat ze hebben. Is het doel van de behandeling om je te genezen, dan is het een curatieve behandeling. Dit is meestal een operatie, maar er kan ook een aanvullende behandeling met chemotherapie of hormoontherapie zijn. Dit is een adjuvante behandeling en heeft als doel om te voorkomen dat de tumor uitzaait of terugkomt. Deze aanvullende behandeling kan ook voorafgaand aan de operatie gegeven worden met als doel om de tumor alvast wat kleiner te maken voordat hij verwijderd wordt, dit heet dan een neo-adjuvante behandeling.

Als de ziekte niet meer te genezen is, kun je nog wel een palliatieve behandeling krijgen. Het doel van een palliatieve behandeling is om je nog zo lang mogelijk te laten leven en met zo min mogelijk klachten. Ook kan de palliatieve behandeling er op gericht zijn om je pijn te verminderen.

Wanneer er geen behandeling meer mogelijk is, ben je uitbehandeld. In deze laatste fase, de terminale fase, richt de behandeling zich meestal alleen nog op je klachten. Bijvoorbeeld pijn, misselijkheid en obstipatie.

Fysiotherapie en borstkanker

Borstkanker en de behandelingen die daarbij horen, brengen meestal lichamelijk klachten en ongemakken met zich mee. Bijna iedere borstkankerpatiënt heeft lichamelijk klachten tijdens de borstkankerbehandelingen en daarna. De meest voorkomende klachten zijn lymfoedeem, zenuwpijn en extreme vermoeidheid. Zowel tijdens als na de behandeling kan een oncologiefysiotherapeut veel verschil maken in het behandelen van de klachten. Ga er niet zondermeer van uit dat je met je klachten moet leren leven.

Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen, neemt u dan contact met ons op.