Triggerpoints

Spierknopen

Triggerpoints staan bekend als spierknopen. Door een gebrek aan doorbloeding en zuurstof ontstaan lokale verkrampingen in de spieren, die de patiënt als een pijnlijke plek kan ervaren. De therapeut kan deze spierknopen voelen als harde en pijnlijke knobbels / strengetjes in de spier zelf.

De pijn kan door de patiënt op de plek van de triggerpoint zelf worden ervaren, maar het kan ook waargenomen worden op een andere plek dan waar de triggerpoint daadwerkelijk zit. Dit noemen wij uitstralende pijn of ook wel referred pain. Deze plek kan een patiënt ervaren wanneer er druk op de spier wordt uitgeoefend of door in de spier te knijpen (pinchen).

De afbeelding hiernaast laat zien hoe een triggerpoint werkt. Het kruisje is de daadwerkelijke spierknoop, het rood gearceerde gebied is het gebied waar u uitstraling kunt ervaren eventueel in de vorm van pijn.

Triggerpoint BE

Bron: Janet G., Travell, M.D., David G., Simons, M.D. Myofascial Pain and Dysfunction – The Trigger Point Manual

Triggerpoints – spierknopen met en zonder uitstraling

Oorzaken triggerpoints

Triggerpoints kunnen in alle spieren van het lichaam voorkomen, maar wel op vaste plekken. Oorzaken hiervoor kunnen zijn:

  •  acuut door verkeerde beweging of een ongeluk
  • chronisch door langdurig een verkeerde houding aan te nemen bv werkhouding
  • overbelasting bij sporten
  • beschadiging van weefsel bv bij een hernia
  • langdurig niet kunnen bewegen door bv een gipsverband
  • psychologische factoren zoals langdurige aanhoudende stress, depressie, onrust of vermoeidheid
  • afwijkingen in de voet
  • slaaptekort

Hoe kan een triggerpoint herkend worden?

Doordat het daadwerkelijk een knobbeltje in de spier is, kan deze gevoeld worden. Soms kunnen dit er ook meerderen naast elkaar zijn.
Ook kan het zijn dat u pijn ervaart met of zonder uitstraling. Door naar uw verhaal van klachten te luisteren, kunnen de therapeuten een vast patroon herkennen. Verder kan de huid warmer of kouder aanvoelen, kan er stijfheid en/of een bewegingsbeperking ervaren worden in de spieren of gewrichten en kan u verminderde kracht in een spier ervaren.

Behandeling van triggerpoints

De behandeling bestaat uit het continue, manuele druk uitoefenen op het triggerpoint of het vasthouden van de spier met een pinchgreep. Deze druk of pinchgreep wordt vaak wat langer vastgehouden, totdat de spier ontspant en de uitstralingspijn verdwijnt.
Naast continue, manuele druk kan ook dry needling een effectieve manier van behandelen zijn.

triggerpoint OE

Bron: Janet G., Travell, M.D., David G., Simons, M.D. Myofascial Pain and Dysfunction – The Trigger Point Manual