Fysiotherapie na een klaplong

Wat doet een longfysio bij een klaplong?

Een klaplong is een (gedeeltelijk) ingeklapte long. In medische termen noemen we dit een pneumothorax. Een klaplong kan in zeldzame gevallen spontaan ontstaan, maar is meestal het gevolg van een flinke klap op de borst of als (ernstige) complicatie na een medische ingreep.

Wat is een klaplong?

Als je long inklapt door lucht in de borstkas dan wordt dit een klaplong genoemd. Een klaplong ontstaat doordat er lucht komt tussen het longvlies en het borstkasvlies. Hoe meer lucht er tussen het longvlies en het borstkasvlies zit, hoe meer klachten mensen hebben. Er zijn ook mensen die weinig klachten hebben van een klaplong. De medische term voor een klaplong is pneumothorax. Omdat je twee longen hebt kun je meestal gewoon (met moeite) blijven ademen. Het komt bijna nooit voor dat je in beide longen een klaplong hebt.

Hoe ontstaat een klaplong?

Een klaplong is een pijnlijke ervaring. Vaak ontstaat een klaplong bij een verwonding waarbij het longvlies beschadigd raakt. Door een flinke klap op de borstkas of als er al scheurtjes aanwezig zijn in je longvlies kan je een stekende pijn op de borst krijgen. Na de pijn op de borst heb je moeite met diep ademhaling en heb je een (toenemend) benauwd gevoeld. Bij een klaplong horen duidelijke symptomen.

Een klaplong herken je aan de volgende symptomen:

  • Stekende pijn op de borst, gevolgd door benauwdheid
  • Moeite met diep ademen
  • Benauwdheid die accuut is ontstaan
  • Vaak acuut ontstaan bij een medische ingreep of in combinatie met een gebroken rib

Een klaplong wordt meestal in eerste instantie behandeld in het ziekenhuis. De diagnose wordt altijd door een arts gesteld en vaak moet je een paar dagen blijven. Er zijn een aantal mogelijkheden om een klaplong te behandelen. De lucht weghalen met een dunne naald en het plaatsen van een buisje (drain) zijn de meest gekozen opties. Ook wordt er soms gekozen voor een kijkoperatie.

Twijfel je of je een klaplong hebt? Bel 112 als je moeite krijgt met ademhalen.

Adviezen voor thuis na een klaplong

In de eerste 2 weken mag je geen grote inspanningen leveren. De 4 weken daarna moet je voorzichtig zijn, maar mag je wel al meer dan de eerste twee weken. Het is van belang om te voorkomen dat er door inspanning druk in de longen toeneemt. De meeste lichte huishoudelijke taken mogen weer zodra je thuis bent. Bukken, tillen en sjouwen mogen voorlopig niet. Pas nadat de arts heeft aangegeven dat dit mag, kunnen dit soort taken weer.

Tips voor de eerste weken na een klaplong:

  • Vermijd werk waarbij je moet tillen
  • Bij pijnklachten kun je eventueel in overleg met de huisarts pijnstillers krijgen
  • Vermijd werk waarbij je boven schouderhoogte werkt
  • Probeer niezen, hoesten, persen en hard lachen te vermijden
  • Voorkom persen

Twijfel je over wat je precies wel en niet mag? Dan kan de huisarts of een gespecialiseerd longfysiotherapeut je hierbij helpen.

Wie behandelt een klaplong?

De eerste behandelaar van een klaplong is het ziekenhuis. Met rust en adviezen die je in het ziekenhuis krijgt kom je vaak al heel ver.  Niet iedereen die een klaplong heeft doorgemaakt hoeft naar een gespecialiseerd longfysiotherapeut. Om je herstel te bespoedigen en om een nieuwe klaplong te voorkomen kun je zelf veel doen. Na een klaplong heb je vaak nog een aantal weken last van vermoeidheid, pijn en een benauwd gevoel. Soms kan dit leiden tot onzekerheid of een minder vertrouwen in je lichaam.

Je mag natuurlijk altijd een afspraak maken als je jezelf in de volgende stellingen herkent:

  • Ik heb een klaplong gehad en ik merk dat ik niet (snel genoeg) vooruitga in mijn herstel
  • Ik heb een klaplong gehad en ik maak me zorgen
  • Ik heb na mijn klaplong moeite met ademhalen
  • Ik heb sinds het krijgen van een klaplong een verminderde conditie

Bespreek je klachten en gevoel goed bij je longarts, de huisarts of de longfysiotherapeut. Deze specialisten kunnen je vaak gerichte informatie geven die aansluit bij jouw persoonlijke situatie. Bij vragen kun je contact met ons opnemen.

Met behulp van gerichte ademhalingsoefeningen voorkom je slijmvorming en open je de luchtwegen.

Ademtherapie is onderdeel van de behandeling van de longfysiotherapeut.

Fysiotherapie na een klaplong, wat doet een longfysio bij een klaplong?

Een longfysiotherapeut is een fysiotherapeut die zich na de opleiding tot fysiotherapie heeft gespecialiseerd in aandoeningen in het domein ‘long’. Deze fysiotherapeuten zien diverse ziektes en aandoeningen die te maken hebben met ademhaling en hebben specifieke behandeltechnieken om ademhaling gerelateerde klachten te verminderen.

Stoppen met roken

Een van de grootste risicofactoren op het krijgen van een (nieuwe) klaplong is roken. Roken heeft een slechte invloed op de kwaliteit van de longen. Door te stoppen met roken verbetert de luchtdoorstroom, de doorbloeding en de kwaliteit van je longen. Een huisarts, praktijkondersteuner of een gespecialiseerd rookstopcoach kan u hierbij helpen. De meeste longfysiotherapeuten kunnen ook helpen in het begeleiden om te stoppen met roken.

Ademtherapie

Met behulp van gerichte ademhalingsoefeningen voorkom je slijmvorming en open je de luchtwegen. Ademtherapie is onderdeel van de behandeling van de longfysiotherapeut. De longfysiotherapeut is gespecialiseerd in ademhaling gerelateerde klachten. De ‘Active Cycle of Breathing Technique’ is een veelgebruikte oefening die vaak ook in het ziekenhuis al wordt aangeleerd. Wil je nog eens teruglezen hoe je deze toepast? Lees dan hier meer.

Tip van onze longfysiotherapeut

Merk je dat je je adem vasthoudt als je kracht levert? Soms kan het helpen om hardop mee te praten met wat je gaat doen. Op het moment dat je praat dan kun je je adem niet vast zetten en komt er minder druk op de longen!

Kan ik zomaar een afspraak maken bij de longfysio?

Je kunt zonder verwijzing bij ons terecht. Bij enkele vormen van COPD en na een ziekenhuisopname kan het zijn dat (een deel van) jouw behandelingen  uit de basisverzekering kan komen. Dan is een verwijzing wel noodzakelijk. Wil je hier meer over weten? Dan kun jij ons altijd bereiken voor vragen. Wij nemen hier graag de tijd voor!

Sophie Delemarre

Praktijk Fysiotherapie Zeeland staat voor u klaar!

De behandeling van longklachten en fysiotherapie na een klaplong vindt plaats door een gespecialiseerd fysiotherapeut. Sophie is binnen onze praktijk gespecialiseerd in hart-, vaat- en longfysiotherapie. Heb jij naar aanleiding van dit blog nog een vraag of herken jij je in het verhaal en wil jij meer weten? Kom met ons in contact, wij helpen je graag!