Pijnklachten bij duimartrose

Handtherapie helpt hierbij!

Je hoort het nog wel eens voorbij komen: het opereren van een gewricht als er sprake is van artrose. Dit kan een oplossing zijn, maar bij duimartrose proberen we graag eerst iets anders.

Het proberen waard blijkt uit onderzoek: oefentherapie en het dragen van een spalk bij duimartrose!

Handtherapie kun u hierbij helpen. Er is namelijk in 2019 een onderzoek gedaan naar de conservatieve behandeling bij duimartrose. Wat verstaan we dan precies onder conservatieve behandeling? Dit kan zijn een handspalk, handtherapie of corticosteroïde injectie. Een combinatiebehandeling van spalken en actieve oefentherapie bij de handtherapeut blijken het meest effectief te zijn.

duimprogramma

Handtherapie bij duimartrose

Hoe kunnen we dit doen?

Het traject doorlopen we samen!

U kunt hiervoor een eerste afspraak maken bij onze handtherapeut. Samen met u brengt zij uw klachten en hulpvraag in kaart: Wat zijn voor u op het moment vervelende activiteiten? Of zijn er mogelijk dingen die u helemaal niet meer kan door de pijn in uw duim(muis)?
Herkenbare activiteiten die tot klachten kunnen leiden bij duimartrose zijn:

  • Wringen
  • Schrijven
  • Potjes open
  • Sleutel omdraaien in het slot
  • Plotseling laten vallen van objecten in uw hand

U kunt hierbij pijn ervaren in uw duimbasis en/of duimmuis, stijfheid in uw duim of omliggende gewrichten, ook kan er krachtsverlies optreden in de spieren in uw hand.

Onderzoek van de duimklachten

Na de anamnese zal een onderzoek plaatsvinden van de klachten in de duim. Een onderzoek kan bestaan uit het volgende bestaan:

  • het bewegen van uw duim bekijken samen met de andere gewrichten zoals elleboog en schouder
  • de kracht van de duim en andere spieren in de hand
  • specifieke testen

Uw klachten en het onderzoek samen wordt gebundeld tot een behandelplan dat past bij u als persoon. Na bespreking van dit behandelplan, vindt de behandeling plaats.

Indien nodig kan het zijn dat er nog verder onderzoek zal moeten worden gedaan (denk hierbij aan bijvoorbeeld röntgenfoto’s), dan zal de handtherapeut dit altijd met u bespreken.

Behandeling van duimartrose bij een handtherapeut

Eerder werd al geschreven dat een combinatie van oefenen en een spalk goed blijkt te werken. Maar hoe gaan we dat dan doen?! Door een duimprogramma te volgen.

Het duimprogramma verschilt per persoon en daarom is het persoonlijk verhaal en de hulpvraag achter de klachten belangrijk.

Het duimprogramma bestaat grotendeels uit de volgende punten:

  • Juiste verdeling activiteiten in de dag
    Samen zullen we kijken hoe deze verdeling is. Doen we in de ochtend veel meer dan in de avond? Hoe gebruikt u uw hand en duim? In deze fase kan ook samen gewerkt worden met een ergotherapeut.
    Dit zodat uw duim op de juiste manier belast worden tijdens uw werk, huishouden, hobby’s en/of sport.
  • Oefeningen voor de duim
    Dit zullen oefeningen zijn om de duim makkelijker te laten bewegen. Wanneer dit goed gaat, zullen er ook oefeningen aan toegevoegd worden waarbij de duim en hand sterker wordt.
    Belangrijk hierbij is ook hoe de rest van het lichaam beweegt: de nek, schouder, elleboog en pols.
  • Spalktherapie
    De handtherapeut kijkt samen met u wat het beste bij u past en of dit nodig is. Een spalk kan op maat gemaakt worden en vormt dus volledig naar uw hand. Op deze manier zal uw duim tot rust komen.
  • Informatie en advies
    Passende informatie en advies zal worden gegeven over wat u kunt verwachten, wat artrose is en wat u zelf allemaal wel en niet kan doen.

Een klein voorproefje van het duimprogramma staat hieronder afgebeeld.

duimprogramma kracht

Wat kunt u doen bij pijnklachten aan de duim?

Heeft u pijnklachten aan uw duim en het gevoel dat rust onvoldoende verlichting van pijnklachten geeft? Een handtherapeut kunt u zonder verwijzing van huisarts of specialist bezoeken. Neem contact op met een handtherapeut in uw omgeving. Handtherapie valt onder de reguliere fysiotherapie. Wij raden u aan om voro uw eerste behandeling contact op te nemen met uw verzekering om te kijken hoe uw vergoeding is voor fysiotherapie en de vergoeding van een spalk.

Henriëtte van Gaal

Kom in contact met de praktijk om te kijken of wij iets voor je kunnen betekenen.  Aandachtig wordt er geluisterd naar uw persoonlijke verhaal en hulpvraag omtrent uw duimklachten. Ook voor andere hand en polsklachten kan zij u adviseren. Wij zijn gevestigd in Zeeland en bieden ook fysiotherapie regio Volkel, Uden, Reek, Schaijk en Langenboom.