Krukken afstellen en enkele tips voor het lopen met krukken

Lees hier hoe makkelijk het is

Hoe kan ik mijn krukken goed afstellen?

Wordt u binnenkort geopereerd aan uw heup, knie of enkel? Of heeft u uw enkel verstuikt en is u geadviseerd met krukken te lopen? Hoe gaat u dit dan doen? Geen nood, wij helpen je!

Belangrijk is om krukken in huis te halen! In het ziekenhuis is vaak de mogelijkheid om krukken te kopen of te huren. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden het huren van krukken, dus het is slim om hiernaar te kijken. Of vraag eens bij uw buren, er zijn stiekem veel mensen die krukken in huis hebben.

Er zijn verschillende soorten krukken. Het grootste verschil hierin is het gewicht en de handvatten. Onze ervaring is dat een handvat dat vormt naar uw hand, ook wel een anatomische handvat genoemd, het meest prettig is.

Een operatie is al vervelend genoeg, dus het is fijn om van te voren al te weten wat u te wachten staat. In het ziekenhuis krijgt u vaak ook informatie over het gebruik en het afstellen van de krukken. Maar onze ervaring is dat er op dat moment veel informatie wordt gegeven en dat ook nog eens allemaal onthouden? Ja dat wordt wel veel. Dus hieronder enkele tips op een rijtje!

  • lopen met krukken

Tips voor het afstellen van je krukken

Tip 1: Ga rechtop staan en laat je handen langs je lichaam hangen.

Tip 2: Het handvat van de krukken mag op de hoogte komen van uw pols. Op deze manier rust uw handpalm op het handvat.

Tip 3: Het manchet (de C-vorm om de onderarm) mag 5 cm onder uw elleboog afgesteld worden.

Tip 4: Kijk eens in de spiegel.
Staat u voorover gebogen? Dan zijn uw krukken te laag ingesteld of te kort.
Staat u met opgetrokken schouders? Dan zijn uw krukken te hoog ingesteld.

Lees hier alles over het gebruik van krukken

Hoe kan ik het beste lopen met krukken? 

Het lopen met krukken kan op diverse manieren. Het is per operatie verschillend óf en hoeveel je je been mag belasten. Als u niet op het been mag staan, doe dit dan ook niet. Het leren lopen met krukken is niet moeilijk. Meestal gaat het vanzelf, maar soms is het fijn als een fysiotherapeut u hierbij kan helpen. Neem contact op.

Als u uw been mag belasten is het goed de krukken bij uw geopereerde of geblesseerde been te houden. De stappen hiervoor zijn als volgt:
Stap 1: Plaats beide krukken naar voren
Stap 2: Zet uw geopereerde been tussen de twee krukken
Stap 3: Sluit vervolgens uw goede been bij of plaats hem voorbij uw geopereerde been

Het kan helpen om in uw hoofd een ezelsbruggetje te herhalen: “krukken, geopereerde/slechte been, goede been. Krukken, geopereerde/slechte been, goede been.”

Een goede voorbereiding is het halve werk

Als uw krukkengebruik gepland is, dan is het slim om voorafgaand aan het lopen met krukken in huis te kijken waar eventuele valrisico’s zijn. Waarover kunt u met de krukken struikelen? Moet u traplopen met de krukken?

Mocht u al weten dat u geopereerd gaat worden, dan kunnen de volgende tips u goed voorbereiden op het gebruik van krukken:

  • Haal alle losse kleden weg, en zorg dat eventueel speelgoed van de kinderen goed opgeruimd is
  • Maak vast een aantal maaltijden, en vries deze in. Koken met krukken is onhandig, en waar heeft u anders een magnetron voor?
  • Krijgt u gips, of moet u een brace dragen? Zorg voor een gips-zak. U kunt deze ook zelf maken met een plastic zak en een rol ductape
  • Entertaiment is belangrijk! Veel patienten vervelen zich na een operatie. Dus investeer in een flinke stapel tijdschriften, een Netflixabbonement of zoek een creatieve hobby
  • Zorg voor een handdoek of een valmat op de vloer bij het douchen. Kunt u niet zo lang staan? Dan kunt u ook een plastic stoel neerzetten
  • Laat uw boodschappen thuisbezorgen
Naomi van Els - Weerts

Ons team van fysiotherapeuten staat voor u klaar! Klaar om u alles te vertellen over het afstellen van krukken, het veilige gebruik in en rondom huis en informatie over een operatie of een genezingsproces van uw blessure. Heeft u vragen, neem gerust contact met ons op.