Behandeling bij etalagebenen

Medische term: claudicatio intermittens

Wat zijn etalagebenen?

Herkent u dit? U wandelt even door de stad, maar na een paar meter moet u stoppen vanwege een branderig gevoel in uw benen. Als u even heeft gestopt, trekt het weg en kunt u weer een stukje verder wandelen.

In de volksmond noemen ze dit ‘etalagebenen’. Door specialisten wordt het ook wel ‘claudicatio intermittens’ of  ‘perifeer arterieel vaatlijden’ genoemd. Maar wat is dat eigenlijk?

Doordat er minder zuurstof naar de benen gestuurd wordt, kan u pijn ervaren tijdens of na het wandelen. Ook kan dit gevoeld worden in de bovenbenen of billen. Na even pauze te houden, verdwijnt deze pijn. Vandaar de term etalagebenen: veel mensen maskeren de pijn door in een etalage te kijken tijdens het winkelen.

De diagnose etalagebenen (claudicatio intermittens) wordt gesteld door een huisarts of door een specialist in het ziekenhuis. De arts zal samen met u zoeken naar een gespecialiseerde fysiotherapeut die is aangesloten bij het Claudicatio Netwerk en het Chronisch Zorgnet. Zo kunt u altijd in uw eigen omgeving terecht.

  • behandeling etalagebenen, gespecialiseerde fysiotherapie helpt

Hoe kan dit ontstaan?

Het is een gevolg van vaatproblemen in de slagaders die verder van het hart af liggen, de aders in de benen. Er treden vernauwingen op van het bloedvatenstelsel door verkalking in een slagader. De wanden worden stugger en dikker door onder andere een verhoogd cholesterol. Hierdoor worden de vaten nauwer. Door deze vernauwingen stroomt er minder bloed richting de benen en ontstaat er een zuurstoftekort.

Vaak is het niet alleen een probleem van de vaten in de benen. Regelmatig blijkt uit onderzoeken dat er ook in de rest van het hart- en vaatstelsel problemen aanwezig zijn. Er worden vaak ook in de rest van het lichaam, zoals rondom het hart, vernauwingen gevonden.

Roken, een ongezonde leefstijl en weinig bewegen verergeren de klachten enorm. Een behandeling bij een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in etalagebenen kan u helpen bij de ervaren pijnklachten in uw benen.

Lopen, lopen en nog eens lopen helpt bij etalagebenen

Hoe ziet de “behandeling etalagebenen” eruit?

Etalagebenen heeft vaak niet één enkele oorzaak, daarom wordt er gekozen voor een combinatie van specialisten die u helpen.

Allereerst de huisarts, die in kaart brengt hoe en wanneer klachten optreden. Daarnaast een vaatspecialist, die kan helpen door de juiste medicatie in te stellen. Ook kan er gekeken worden naar voetverzorging bij een pedicure of eventueel zooltjes via de podotherapeut. Verder kan een gespecialiseerd fysiotherapeut u helpen die is aangesloten bij het Chronisch Zorgnet.

Behandeling bij een gespecialiseerde fysiotherapeut

Tijdens de eerste afspraak worden uw klachten en beperkingen in beeld gebracht. Uw maximale loopafstand en conditie zullen gemeten worden aan de hand van een looptest en een conditietest. De therapeut zal samen met u een persoonlijk plan opstellen waarbij het veranderen van leefstijl en gesuperviseerde looptraining onderdeel zijn.

De grootste inzet wordt thuis van u verwacht. U moet gaan lopen, maar ook andere oefeningen zijn belangrijk. Hierbij kunt u denken aan fietsen, gymnastiek of spierkrachtoefeningen.

Het lopen zal niet altijd pijnvrij zijn. Soms moet u letterlijk ‘door de pijn heen lopen’. Dit is niet schadelijk en verergert uw aandoening niet.

Vergoeding fysiotherapie
Als u door de arts naar de fysiotherapeut wordt gestuurd voor superviseerde looptraining, kunt u deze behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed krijgen. Voor vragen over uw verzekering raden wij aan om contact op te nemen met de zorgverzekeraar.

Tips voor het verminderen pijnklachten in uw benen

Tip 1: Meer lopen

Lopen, lopen en nog eens lopen. Probeer daar waar het kan dagelijks een extra blokje om te lopen.

Tip 2: Leefstijl bekijken

Kijk eens naar uw leefstijl. Rookt u? Probeer eens te minderen in het aantal sigaretten op een dag. Eet u gevarieerd? Probeer eens iets ongezonds te vervangen door een vers stukje fruit of groenten.

Tip 3: Meer bewegen

Maak bewegen leuker. Ga op zoek naar een maatje om mee te bewegen. Samen is leuker dan alleen.

Sophie Delemarre

In onze praktijk is Sophie Delemarre aangesloten bij het Chronisch Zorgnet. Sophie is gespecialiseerd in het behandelen van etalagebenen en heeft hiervoor de nodige certificaten behaald. Herkent u zich in het bovenstaande verhaal en/of heeft u vragen? Neem gerust vrijblijvend contact op met onze praktijk op.