Ik heb mijn enkel verzwikt, wat kan ik doen?

Wij hebben alles voor je op een rijtje gezet!

Je enkel verzwikt, en nu?

Herken je dit? Je bent lekker aan het wandelen en plots zet je een misstap. Je bent door je enkel heen gegaan. Een verzwikte enkel kan heel vervelend zijn, want je kunt mogelijk voorlopig even niet doen wat je graag doet.

Een enkelverzwikking is een van de meest voorkomende blessures in Nederland, vooral met sporten komt het veel voor. Een blessure is helaas niet altijd te voorkomen, maar je kunt wel proberen om je enkel sterker te maken.

Wij hebben hieronder alles voor je op een rijtje gezet: wat je als eerste moet doen, een aantal adviezen en enkele oefeningen.

Wat is een verzwikte enkel?

Een verzwikte enkel ontstaat vaak doordat je enkel onbewust een verkeerde richting indraait. Bij het verzwikken van je enkel zien we vaak een zwelling of een blauwe plek. Dit komt omdat het weefsel rondom je enkel een flinke optater heeft gehad. Hierbij kunnen de spieren en enkelbanden wat geïrriteerd zijn. De klachten kunnen dan heel heftig aanvoelen, soms zelfs alsof er meer aan de hand is dan alleen enkelklachten.

Kun je op je enkel staan? Durf je enkele stappen te maken? Als je deze vragen met ‘ja’ kan beantwoorden, dan kan fysiotherapie je helpen. Een fysiotherapeut kan je helpen op een juiste manier met de klachten om te gaan en dan ben je binnen enkele weken weer klachten vrij.

Wil je hier meer over weten, neem contact met ons op.

Een dikke en blauwe enkel? De fysiotherapeut helpt je!

Wat kan ik hieraan doen?

Allereerst is het belangrijk om het R.I.C.E.-principe (Rust, IJs, Compressie en Elevatie) te volgen. Dit is met name in de eerste 24 tot 72 uur belangrijk.

 • Rust
  Voorkom in de eerst 1-2 dagen overbelasting van de enkel.
 • IJs
  Om de hoeveelheid zwelling te verminderen, kun je de enkel koelen. Het is belangrijk om een handdoek tussen de huid en het ijs te houden, omdat de huid niet mag bevriezen.
 • Compressie
  Om de enkel wat extra steun te geven, wordt een verzwikte enkel vaak in de eerste dagen ingetapet door de fysiotherapeut. Dit is voor de lange termijn niet aan te raden, omdat langdurig gebruik ervoor kan zorgen dat de enkel minder sterk blijft.
 • Elevatie
  De voet boven heuphoogte neerleggen helpt om symptomen van de zwelling te verminderen.

Maar liefst 60% verzwikt opnieuw de enkel. Om dit te voorkomen, kun je de spieren rondom de enkel versterken. Zo voorkom je dat je weer door de enkel gaat. Met gerichte oefeningen kun je het risico op een (nieuwe) enkelblessure flink verlagen.

Oefeningen die je kunt doen, kun je vinden in de ‘versterk je enkel-app’. Deze is gratis te downloaden in de App Store of in de Google Play Store. Wil je graag toch wat hulp en persoonlijke begeleiding & adviezen, dan kun je altijd een afspraak maken bij je lokale fysiotherapeut.

Wanneer ga ik naar de fysiotherapeut?

Een fysiotherapeut kan helpen bij het herstel. Je kunt bij de fysiotherapeut terecht als:

 • Je extra steun nodig hebt. In dat geval kan de fysiotherapeut je enkel intapen of de enkel zwachtelen;
 • Als je het advies hebt gekregen om een periode met krukken te lopen en je dit niet onder de knie krijgt;
 • Je twijfelt of het alleen een enkelverzwikking is en of er niet meer aan de hand is;
 • Je wat begeleiding wilt in het uitvoeren van de oefeningen;
 • Je hulp wilt tijdens het herstel;
 • Je vaker door je enkel heen gaat;
 • Je adviezen wilt over sporthervatting na het verzwikken van de enkel.

En bij twijfel, neem gerust contact op met je fysiotherapeut. Zij kunnen telefonisch soms al een inschatting maken van wat je nodig hebt.

Sophie Delemarre

In onze praktijk staat een team van fysiotherapeuten voor je klaar. Samen met jou brengen wij de klachten en hulpvragen in kaart, voeren we een lichamelijk onderzoek uit en als een behandeling nodig is, plakken we die er direct achteraan. Bij twijfels of vragen, kom met ons in contact en we staan voor je klaar!