Pijn aan het stuitje

NIMOC werkt snel, pijnvrij en effectief tegen de pijn

Pijn aan het stuitje kunnen vaak als heel vervelend worden ervaren

De kwaliteit van leven kan ernstig verstoord worden, doordat de pijn heel hevig kan zijn. Het staartbeen (stuitje) is het staartje van de wervelkolom, zoals de foto hier naast laat zien. Dit wordt belast bijvoorbeeld bij zitten.

Stuitpijn wordt veroorzaakt door een scheefstand van het staartbeen.

Hoe kunnen klachten aan het staartbeen ontstaan?

De meeste klachten aan het stuitje ontstaan acuut of geleidelijk. Bij een val zijn de klachten direct aanwezig. Doordat de klachten soms langzaam kunnen toenemen, al lang geleden zijn ontstaan.
Een van de oorzaken hiervoor kan zijn:

  • Een langzaam of juist zeer snelle bevalling
  • Harde val op het gladde ijs
  • Door een val in de kinderjaren op bv een glijbaan of bij het leren fietsen
  • Ontstekingen van de gewrichtsbanden tussen het heiligbeen en het staartbeen

Symptomen bij scheefstand staartbeen

Scheefstand van het staartbeen kan zich op diverse manieren uiten:

  • Opstaan vanuit zit is pijnlijk
  • Enige tijd zitten is pijnlijk
  • Ontlasting kan pijnlijk zijn aan het stuitje
  • Afstappen na enige tijd fietsen is pijnlijk

Hoe kan een scheefstand van het staartbeen worden vastgesteld?

Een bekkenfysiotherapeut met de specialisatie NIMOC kan door middel van een lichamelijk onderzoek de stand van uw staartbeen beoordelen.

Moet er ook een röntgenfoto gemaakt worden van mijn stuitje?

Een standaard röntgenfoto geeft niet altijd een duidelijk beeld van de stand van het stuitje. Het onderzoek van de bekkenfysiotherapeut is voldoende.

Fysiotherapie kan u helpen bij (jarenlange) klachten aan uw stuitje

Behandeling door bekkenfysiotherapeut van het stuitje is niet pijnlijk

Er wordt gestart met een intakegesprek, waar de klachten in kaart worden gebracht. De behandeling die hiervoor ingezet kan worden, is relatief eenvoudig, pijnloos en zeer effectief. De methode die hiervoor gebruikt wordt, is de NIMOC methode.

Hoe ziet zo’n behandeling eruit?

Terwijl u zit op de behandelbank, voeren we milde, fysiotherapeutische technieken om het stuitje weer de eigen, natuurlijke positie terug te geven.
Dit is een speciale behandeltechniek die door de bekkenfysiotherapeut kan worden uitgevoerd. Het is een uitwendige, pijnvrije techniek, want vaak vragen mensen: “Doet de behandeling van mijn stuitje rechtzetten pijn?”

Wat zijn de resultaten van de behandeling?

Al na de eerste behandeling zakt de stuitpijn tot een acceptabel niveau.

De ervaring is zelfs dat mensen met al tientallen jaren ernstige klachten, het eindresultaat verbluffend noemen. Zij ervaren aanzienlijk minder pijn of zijn zelf helemaal klachtenvrij.

Henriëtte van Gaal over de behandeling van stuitpijn:

De behandeling doet geen pijn en het prettige is dat we het stuitje van buitenaf kunnen corrigeren; inwendige behandeling is dus niet nodig. We doen het hier veel en we behalen mooie resultaten. Het gros van de patiënten wist eerder niet dat er een doeltreffende oplossing bestaat. Na jaren van pijn en ongemak kunnen ze weer normaal functioneren en van het leven genieten.”

Behandeling bij pijn stuitje Praktijk Fysio Zeeland

In onze praktijk krijgen we regelmatig mensen met klachten aan hun stuitje. In dat geval zetten we bekkenfysiotherapie in en kijken we samen of de klachten verlichten. De behandeling zetten we voort tot we beiden tevreden zijn of wanneer de pijn weg is. Praktijk Fysio Zeeland is gevestigd in Zeeland, Noord-Brabant en richt zich op de regio Uden, Volkel, Schaijk, Reek, Volkel en Langenboom. Neem gerust contact met ons op als je uit de regio komt en we je mogen helpen!

Henriëtte van Gaal

Binnen Praktijk Fysiotherapie Zeeland worden stuitklachten behandelend door in NIMOC gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut Henriëtte van Gaal. Betrokken, zorgvuldig en gedreven om jouw klacht goed en snel te verhelpen.