Wat doet fysiotherapie bij COPD?

Hoe ziet therapie bij COPD eruit?

Heb jij last van een chronische hoest, kortademigheid, benauwdheid of vermoeidheid? Kosten dagelijkse zaken steeds meer moeite? Kun jij leeftijdsgenoten niet bijhouden? Mogelijk heb jij last van COPD. Dit staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease.

Wat is COPD?

COPD is een longziekte waarbij de longen beschadigd zijn. Er kunnen meerdere problemen aanwezig zijn, maar chronische bronchitis en longemfyseem zijn de bekendste veroorzakers van klachten.

Chronische Bronchitis
De takjes van de longen zijn gedurende langere tijd ontstoken. Hierdoor wordt overtollig slijm aangemaakt. Omdat er door het slijm minder ruimte is in de longen worden mensen benauwd en hoesten ze vaak slijm op.

Longemfyseem
Longblaasjes zorgen voor opname van zuurstof. Bij longemfyseem gaan de longblaasjes verloren. Als er minder longblaasjes zijn, nemen de longen minder zuurstof op. Hierdoor worden mensen benauwd of kortademig.

Tips bij COPD

Er zijn twee belangrijke dingen die COPD kunnen helpen voorkomen.

Tip 1: Stoppen met roken
Rook jij (nog)? De belangrijkste risicofactor voor COPD is roken. Als je merkt dat je benauwd bent, maar eigenlijk ook eerder, is het verstandig om te stoppen met roken. Vind je dit moeilijk? Dan kan jouw huisarts helpen.

Tip 2: Bewegen
Het volgende wat je kunt doen is voldoende in beweging blijven. Door te blijven bewegen wordt het hart-longsysteem geprikkeld en word je minder snel moe. Hoe sterker je spieren, hoe minder energie dagelijkse activiteiten kosten.

Wil je meer weten over bovenstaande tips, neem contact met ons op!

Fysiotherapie bij COPD helpt bij afname van symptomen, verbetering van conditie en afname angst en depressie

Wat doet longfysiotherapie bij COPD?

Fysiotherapie kan helpen om klachten te verminderen en de dagelijks dingen makkelijker te maken. Behandeling kan bestaan uit:

  • Gerichte ademhalingsoefeningen, leren ophoesten van slijm en het aanleren van flutter-gebruik.
  • Gerichte beweegadviezen
  • Trainen in een groep
  • Beter leren omgaan met de klachten
  • Helpen bij zoeken naar passend beweegaanbod. Denk bv. aan een buurtsportcoach of een beweegclubje.

Bij klachten die hevig zijn, of bij steeds erger wordende klachten wordt vaak gekozen voor een langer traject. Hierbij wordt je intensief begeleid door de fysiotherapeut.

Hoe ziet therapie bij COPD eruit?

Jij staat centraal in de behandeling bij de fysiotherapeut. Elk verhaal bij COPD is anders. Therapie kan bestaan uit een aantal onderdelen, dit wordt afgestemd op jouw persoonlijke hulpvraag.

De problemen kunnen zich op verschillende levensgebieden uiten. Jouw hulpvraag kan liggen op verschillende gebieden, beter leren ademen tot het maken van een wandeling. De therapie kan individueel plaatsvinden, maar ook in groepsverband.

Longtraining
Heb jij het advies gekregen om jouw longen te gaan trainen? Een fysiotherapeut  met specialisatie long gaat samen met jou kijken naar de longfunctie, verbeteren van ademhaling, instructies over buikademhaling en het sterker maken van je spieren waardoor jouw longen minder hard hoeven te werken.

Beweeglijkheid van de borstwervelkolom
Bij sommige patiënten met COPD kan manueel therapie helpen om wat meer bewegelijkheid te krijgen in jouw borstwervelkolom waardoor ademen prettiger is.

Klachten in het bekkengebied
Ook zien we dat COPD patiënten sneller bekkenbodemproblemen ontwikkelen door het hoesten, dan kan het helpen om in contact te komen met bekkenfysiotherapie.

Invloed van COPD op jouw leven
COPD kan een enorme impact hebben op jouw leven en zo kan er naast de COPD nog van alles spelen in het leven. Het kan zijn dat je veel piekert over je gezondheid, maar ook dat het je irriteert. Dit alles zorgt dat we op een bepaalde manier om gaan met onze ziekte. Het kan helpen om hier samen eens naar te kijken. Wat doet die COPD nou met jou persoonlijk en je omgeving? Een psychosomatisch fysiotherapie zoomt even uit en gaat met de omliggende factoren (fysiek-, mentaal- of sociaal functioneren) aan de slag.

Kan ik zomaar een afspraak maken?

Je kunt zonder verwijzing bij ons terecht. Bij enkele vormen van COPD kan het zijn dat (een deel van) jouw behandelingen  uit de basisverzekering kan komen. Dan is een verwijzing wel noodzakelijk. Wil je hier meer over weten? Dan kun jij ons altijd bereiken voor vragen. Wij nemen hier graag de tijd voor!

Sophie Delemarre

Praktijk Fysiotherapie Zeeland staat voor jou klaar!

Heb jij een hulpvraag rondom jouw klachten van COPD? Ons team van fysiotherapeuten staat voor jou klaar. Sophie is longfysiotherapeut en gespecialiseerd in COPD. Samen met jou zal zij kan wat jij nodig hebt. Wil jij meer weten? Kom met ons in contact, wij helpen je graag!