Wereldkankerdag

Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker

4 februari is het Wereldkankerdag. Ieder jaar wordt op deze datum wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Kanker is een ziekte waar 1 op de 3 Nederlanders op een bepaald moment mee te maken kan krijgen. Kanker verandert niet alleen het leven van de patiënt, maar heeft ook een grote invloed op de omgeving, het raakt dus iedereen!

Daarom wordt er op en rond Wereldkankerdag aandacht gevraagd voor de impact die kanker heeft en willen wij met deze blog stil staan bij wat kanker met je doet en de activiteiten die er op deze dag georganiseerd worden.

Wat weten we over kanker?

In 2021 kregen ongeveer 123.672 mensen de diagnose kanker. Daarvan zijn 64.627 man en 59.045 vrouw. 90% van de mensen die kanker krijgt is 50 jaar of ouder. De 10 meest voorkomende soorten kanker in Nederland zijn:

  • Huidkanker
  • Borstkanker
  • Longkanker
  • Prostaatkanker
  • Darmkanker
  • Non-hodgkinlymfoom
  • Blaaskanker
  • Alvleesklierkanker
  • Nierkanker
  • Slokdarmkanker

Bovenstaande vormen van kanker omvatten 77% van alle diagnoses per jaar. De overige 23% bestaat uit soorten die (heel) weinig voorkomen of tumoren waarvan niet bekend is waar ze ontstaan.¹

Ik heb de diagnose kanker, wat nu?

Wanneer je te horen hebt gekregen dat je kanker hebt, breekt er een heftige tijd aan. Er komt in korte tijd veel op je af en kort na de diagnose ben je waarschijnlijk vooral bezig met wat er allemaal gaat gebeuren. Je krijgt veel informatie te verwerken, krijgt vervolgonderzoeken en je moet vaak in korte tijd een aantal belangrijke beslissingen nemen over bijvoorbeeld de behandeling. Het kan zijn dat je het gevoel hebt geleefd te worden in deze periode, of het gevoel dat alles je overkomt en je zelf weinig invloed hebt op wat er gebeurt.

Wat gebeurt er tijdens of na de behandeling en wat voor klachten kan ik krijgen?

Zowel de kanker als de behandeling vragen de nodige energie van je lichaam. Je kunt hierdoor verschillende klachten hebben zoals;

  • vermoeidheid
  • verslechtering van conditie en spierkracht
  • pijn
  • concentratieproblemen

Ook kan het zorgen voor angst en onzekerheid en je kunt heel wisselende emoties ervaren. Als je klaar bent met de behandeling kunnen deze ervaringen bezinken en kun je toekomen aan het verwerken wat je allemaal hebt meegemaakt. Je hebt een heftige en intense periode achter de rug en ook daarna kunnen er allerlei gevoelens en emoties loskomen.

Wil je weten wat onze oncologiefysiotherapeut voor jou zou kunnen betekenen? Neemt contact met ons op.

Weet je niet hoe je de draad weer op moet pakken na de behandelingen voor kanker?

Hoe leef je met en na kanker?

Het kan lastig zijn om je leven weer op te pakken na de behandeling, al helemaal als je omgeving ervan uit gaat dat je weer ‘beter’ bent. Je voelt je misschien niet meer zo sterk als vroeger, je bent sneller moe of hebt last van geheugen- en concentratieproblemen. Ook kan het zijn dat je moeite hebt met de dagelijkse dingen of het hervatten van werk, sport of hobby’s. Ook de angst dat de kanker terugkomt kan overheersen.

Maar hoe pak je de draad weer op? En wie kan je daarbij helpen?

Waar vind ik hulp en ondersteuning?

Voor (ex)kankerpatiënten en hun omgeving zijn er veel vormen van zorg beschikbaar. Rondom Wereldkankerdag wordt hier extra aandacht voor gevraagd en kun je hier (nader) mee kennismaken. In Nederland spannen veel organisaties zich in om kanker te voorkomen, tijdig op te sporen en te behandelen. Andere organisaties bieden een luisterend oor en ondersteuning bij het omgaan met wat er allemaal op je afkomt. Deze organisaties laten je rond Wereldkankerdag graag zien wat ze te bieden hebben, door bijvoorbeeld een workshop, lezing, open dag of andere activiteit.

Op de website: https://www.wereldkankerdag.nl/ kun je een overzicht vinden van alle activiteiten die er in jouw omgeving worden georganiseerd.

Hulp dicht bij huis, voor ondersteuning bij leven met en na kanker

Het ‘Regionaal netwerk voor aanvullende oncologische zorg’, is een samenwerking van het Jeroen Bosch Ziekenhuis met alle zorgverleners en organisaties die voor jou van belang kunnen zijn. De ondersteuning gaat verder dan alleen lichamelijk herstel. Niet de ziekte staat centraal, maar gezondheid. Gezondheid omvat verschillende terreinen. Centraal staat steeds de vraag ‘Wat is voor mij in het leven belangrijk, en welke hulp heb ik daarbij nodig’? We noemen dit ‘positieve gezondheid’. Via onderstaande QR-code van het Vicki Brownhuis kun je een vragenlijst invullen om jouw gezondheid te testen.

Scan de QR-code:

Test je gezondheid via een vragenlijst op de website: www.vickibrownhuis.nl/go/positieve-gezondheid en bekijk welke organisaties er voor je klaarstaan.

Referenties
1. https://www.kwf.nl/sites/default/files/2022-08/kanker-in-cijfers-algemeen.pdf

Naomi van Els - Weerts

Praktijk Fysiotherapie Zeeland staat voor u klaar!

Naomi is binnen onze praktijk gespecialiseerd in oncologiefysiotherapie. Heb jij naar aanleiding van dit blog over Wereldkankerdag nog een vraag of herken jij je in het verhaal en wil jij meer weten wat een oncologiefysiotherapeut voor jou zou kunnen betekenen? Kom met ons in contact, wij helpen je graag!