Vergoeding etalagebenen bij de fysio

Wanneer kan ik aanspraak maken op fysiotherapie?

Hieronder wordt uitgelegd hoe de vergoeding voor fysiotherapie bij etalagebenen in elkaar zit. Bij eventuele vragen kun je terecht bij onze Chronisch ZorgNetwerk therapeute Sophie Delemarre of bij onze praktijkeigenaresse Henriëtte van Gaal.

Etalagebenen en fysiotherapie

Er wordt altijd gekeken naar jouw individuele situatie, waarbij het kan zijn dat we vragen om aanvullende gegevens bij jouw dokter op te vragen. Het kan ook zijn dat we je adviseren meerdere disciplines (diëtetiek, ergotherapie, logopedie, maatschappelijk werk etc.) in te schakelen. Op onze website hebben we een blog geschreven over wat de (vaat-)fysiotherapeut kan betekenen bij vaat-klachten.

Looptraining uit de basisverzekering

Als je etalagebenen hebt, dan kun je onder strikte voorwaarde fysiotherapiebehandelingen uit de basisverzekering gebruiken. Dit kan alleen op verwijzing van de huisarts of specialist (vaatchirurg). Fysiotherapie uit de basisverzekering gaat wel altijd ten kosten van het eigen risico, houd daar rekening mee! Per kalenderjaar wordt eerst aanspraak gedaan op het eigen risico. Wanneer het traject is verdeeld over twee kalenderjaren wordt dus twee keer het eigen risico aangesproken.

Belangrijk om te weten: fysiotherapie bij etalagebenen wordt vergoed gedurende 12 maanden, waarbij je maximaal 37 zittingen vergoed krijgt. De meeste verzekeraars vergoeden dit maar één keer in heel je leven. Onder hele strikte voorwaardes is bij uitzondering een tweede jaar mogelijk. Twijfel je of je al ooit een traject vergoed hebt gekregen? Neem dan contact op met je verzekering.

Heb je nog vragen over de vergoeding voor fysiotherapie bij etalagebenen, neem contact met ons op. Onze vaatfysiotherapeut kan je hier meer over vertellen.

Welke voorwaarden zijn er om aanspraak te maken op fysiotherapie bij etalagebenen?

Een traject bij etalagebenen (ook wel Claudicatio Intermittens genoemd) kan worden vergoed uit de basisverzekering. Je moet hiervoor wel aantoonbaar vaatlijden hebben, wat is vastgesteld door de praktijkondersteuner, huisarts of in het ziekenhuis. Er zijn een aantal gradaties van ernst van etalagebenen (Fontaine graden). Om voor fysiotherapie in aanmerking te komen moet er sprake zijn van minimaal Fontaine 2 of hoger. Dit moet op de verwijzing van de huisarts of de specialist staan die je meeneemt naar een eerste afspraak.

Wanneer kom ik in aanmerking voor fysiotherapie bij etalagebenen?

Hoeveel fysiobehandelingen krijg ik bij etalagebenen?

Als je Fontaine 2 of hoger hebt dan kun je op verwijzing fysiotherapie krijgen. Je kunt dan bij een gespecialiseerd vaatfysiotherapeut terecht die is aangesloten bij het Chronisch ZorgNet (bij ons in de praktijk is Sophie onze vaatfysiotherapeut). Sophie gaat door middel van loopbandtraining en leefstijladviezen in samenwerking met de dietist met jou en jouw klachten aan de slag.

Checklist voor de eerste behandelafspraak bij de vaatfysiotherapeut:

Als je voor de eerste keer langs gaat bij een longfysiotherapeut is het handig om te weten wat je moet meenemen naar deze afspraak. We hebben hieronder een checklist gezet. Dan weet je meteen wat je moet meenemen:

  • Ik heb PAV/CI Fontaine (II of hoger);
  • Ik heb een verwijzing van huisarts/ specialist waarop staat dat ik naar een vaatfysio moet voor etalagebenen;
  • Ik heb mijn medicatielijst bij;
  • Ik heb een lijstje mee met eventuele vragen die ik wil stellen;
  • Ik heb (indien van toepassing) een recente uitslag van de dokter mee.

Kan ik zomaar een afspraak maken?

Je kunt zonder verwijzing bij ons terecht. Bij enkele vormen van vaatlijden kan het zijn dat (een deel van) jouw behandelingen  uit de basisverzekering kan komen. Dan is een verwijzing wel noodzakelijk. Is dit document nog niet duidelijk genoeg? Dan kun jij ons altijd bereiken voor vragen. Wij nemen hier graag de tijd voor!

Sophie Delemarre

Praktijk Fysiotherapie Zeeland staat voor u klaar!

De behandeling van vaatklachten vindt plaats door een gespecialiseerd fysiotherapeut. Sophie is binnen onze praktijk gespecialiseerd in vaatfysiotherapie. Heb jij naar aanleiding van dit blog nog een vraag of wil jij meer weten? Kom met ons in contact, wij helpen je graag!