Gezond blijven bij het coronavirus

Hoe doet u dat?

Fit en gezond blijven is belangrijk tijdens het coronavirus

Het coronavirus is in de afgelopen weken enorm snel verspreid, waarbij veel mensen zijn moeten gaan thuiswerken. De ziekenhuizen hebben het druk, bij de huisarts is vaak geen spreekuur meer en het zorgstelsel staat in het teken van het coronavirus. Het is belangrijk om de verspreiding van het virus te verminderen.

Het RIVM heeft richtlijnen opgesteld omtrent gezond blijven. Houdt de richtlijnen van het RIVM van 1,5 meter aan. Werk waar mogelijk thuis. Zorg voor zelf-isolatie en ga niet zomaar bij mensen op bezoek.

Het is belangrijk om te blijven bewegen, goed te eten en goed voor uzelf te zorgen. Zo zorgt u ervoor dat uw weerstand goed blijft.

Maar hoe doet u dat dan?

Wij hebben dit voor u op een rijtje gezet!

gezond en in beweging blijven corona

Verbeteren van uw weerstand

Om u en uw immuunsysteem tijdens deze periode rondom het coronavirus in een zo goed mogelijke vorm te houden kunt u de volgende zaken doen:

 • Zorg voor voldoende slaap. Liefst 8 uur per nacht, om het immuunsysteem gezond te houden.
 • Stress en onzekerheid hebben een slechte invloed op uw gezondheid en weerstand.
 • Blijven bewegen om zo klachten bij lang zitten of pijn tijdens het thuiswerken te voorkomen.
 • Blijf sporten om uw lichaam in goede conditie te houden en zo uw hart- en longsysteem zo optimaal mogelijk te houden.
 • Zorg voor voldoende en goede voeding op een dag. Het kan zijn dat u minder beweegt, en als dat het geval is is het soms verstandig om ook uw eetpatroon wat aan te passen.
 • Zo min mogelijk snoepen. Suiker zorgt voor suikerdips, waardoor u minder productief bent in het thuiswerken.
 • Eet meer fruit en groente dan normaal. Diverse vitaminen en voedingsstoffen in groente en fruit hebben een positief effect op de weerstand en de kans op problemen in de luchtwegen neemt hierdoor af. Met name vitamine C is belangrijk. Eventueel kunt u ook supplementen slikken hiervoor.
 • Vitamine C supplementen kunnen ook helpen in het voorkomen van verkoudheidsklachten. Dit zit in veel soorten (citrus-)fruit.
 • Neem eventueel vitamine D(3) supplementen. Vitamine D wordt aangemaakt als we buiten in de zon zitten. Op dit moment zal u meer binnen zitten dan normaal, waardoor u minder vitamine D aanmaakt. Dit is belangrijk voor uw weerstand en opbouw van uw skeletstelsel.
 • Neem uw eigen medicatie zoals wordt voorgeschreven, en zorg ervoor dat u voldoende vooraad heeft voor een week. Dit voor het geval u toch ziek wordt.

Een goede weerstand in tijden van corona is ontzettend belangrijk

Bewegen bij corona

Bewegen helpt bij aan een goede weerstand. Maar hoe kunnen we in deze tijd het beste in beweging zijn?

Buiten bewegen mag!

Met de richtlijnen van het RIVM is het toegestaan om naar buiten te gaan.

Verantwoord buiten bewegen kan op verschillende manieren:

 • Bij voorkeur op een rustig tijdstip
 • Wandeling maken in de bossen
 • Fietsen in de buitenlucht met voorkeur in het buitengebied
 • Hardlopen in de bossen of ook in het buitengebied (bij daglicht).

Blijft u liever binnen?

Wanneer u liever binnen blijft en geen risico wilt lopen, dan kunt u buiten in de tuin of op uw balkon bewegen. Maar ook in huis sporten is mogelijk. Denk hierbij aan yoga, pilatus of oefeningen die opgesteld a.d.h.v. een persoonlijk oefenprogramma (hier kan de fysiotherapeut u bij helpen).

Hoeveel moet ik bewegen per dag?

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen vertelt ons om dagelijks één uur actief te zijn of 2,5 uur per week matig/intensief. Matig/intensief betekent dat u het warm krijgt van bewegen en beetje gaat zweten.

Wanneer u nu meer zit, bijvoorbeeld door thuiswerken, is het verstandig om meer te bewegen.

De fysiotherapeut kan u helpen!

Heeft u toch vragen over hoe u het beste in beweging kan komen? Wilt u graag wat extra advies? Mogelijk kan de fysiotherapeut u helpen om een persoonlijk beweegprogramma voor u op te stellen. Wij helpen u graag! Dit doen we samen, telefonisch of met video bellen.

Bewegen in huis
Naomi van Els - Weerts

Praktijk Fysiotherapie Zeeland – regio Uden helpt u om in beweging te blijven

De therapeuten van Praktijk Fysiotherapie Zeeland staan ook tijdens de Corona crisis voor u klaar. Samen met u zorgen zij er voor dat u gezond en in beweging blijft. Ook op afstand kunnen zij u informeren bij vragen over bewegen of in beweging komen.