Heb ik last van spanningshoofdpijn?

Ik heb gevoelige nek/schouderspieren en last van hoofdpijn

Heb jij last van gevoelige nek/schouderspieren? En heb je ook last van hoofdpijn? Mogelijk heb je last van spanningshoofdpijn. Wil je graag hulp bij jouw klachten, lees dan onze blog voor meer informatie.

Wat is spanningshoofdpijn?

Er zijn verschillende soorten hoofdpijn zoals spanningshoofdpijn, migraine, cluster hoofdpijn en hoofdpijn als gevolg van problemen elders in het lichaam zoals nek , schouder of kaak. Spanningshoofdpijn wordt ook wel spierspanningshoofdpijn genoemd, omdat de hoofdpijn het gevolg kan zijn van spierspanning in de nek en/of schouders. Spanningshoofdpijn kan bijvoorbeeld ontstaan door een langdurige onjuiste houding. De hoofdpijn wordt gekenmerkt door terugkerende hoofdpijn van milde tot matige intensiteit.

Hoe ontstaat spanningshoofdpijn?

De oorzaak van spanningshoofdpijn is niet precies bekend. Er bestaan veel, nog niet bewezen theorieën. Eén van deze theorieën stelt dat deze hoofdpijn veroorzaakt wordt door een combinatie van pijn vanuit de nek en/of schouders. Wat we weten is dat spanningshoofdpijn vaker kan voorkomen bij:

  • Mensen vanaf 20-45 jaar;
  • Vrouwen dan bij mannen;
  • Beroepen met een langdurige statische houding;
  • Overmatig gebruik van pijnstilling kan spierspanningshoofdpijn beïnvloeden.

Wat zijn de verschijnselen van spanningshoofdpijn?

(Spier)spanningshoofdpijn is vaak gerelateerd aan nekpijn. De spieren en zenuwen in je hoofd en nek zijn met elkaar verbonden. Door stress of een verkeerde (werk)houding spannen de nek en/of schouderspieren zich onbewust aan, waardoor er hoofdpijn kan optreden. De hoofdpijn kan een half uur tot een paar dagen duren.

Spanningshoofdpijn kan verschillende klachten geven, zoals:

  • Bilaterale (links en rechts) drukkende pijn op het voorhoofd;
  • Gevoelige nek- en schouderspieren;
  • Last van fel licht of hard geluid;
  • Minder zin in eten, maar je bent niet misselijk;
  • De hoofdpijn komt regelmatig terug;
  • Het is niet beïnvloedbaar door fysieke activiteiten.

Hoe wordt spanningshoofdpijn aangetoond?

Samen met je huisarts of fysiotherapeut kan een diagnose worden gesteld. Dit wordt gedaan op basis van de klachten en verschijnselen. Het kan zinvol zijn om zelf een hoofdpijndagboek bij te houden, omdat dit kan helpen om onderscheid te maken welk type hoofdpijn het is. Daarnaast kan een lichamelijk onderzoek gevoeligheid bij de nek en/of schouderspieren aantonen.

Wil je weten wat onze fysiotherapeuten voor je kunnen betekenen bij spanningshoofdpijn? Neem contact met ons op.

De fysiotherapeut kan samen met jou kijken welke behandeling toegepast kan worden en hoe je het beste om kunt gaan met jouw klachten

Wat doet de fysiotherapeut bij spanningshoofdpijn?

Een fysiotherapeut kijkt samen met jou hoe je het beste om kunt gaan met je klachten en welke behandeling toegepast kan worden om de klachten te verlichten. Zo kan er bijvoorbeeld triggerpoint therapie toegepast worden, waarbij er druk wordt uitgeoefend op een gevoelige plek met als doel de verkramping in de spier op te heffen en de spierfunctie te herstellen.

Daarnaast kan de fysiotherapeut oefeningen meegeven om bijvoorbeeld de lichaamshouding te verbeteren of spieren te versterken.

Tips en adviezen

Het is goed om te weten dat spanningshoofdpijn niet gevaarlijk is. Daarom adviseren wij om actief te blijven en door te gaan met werk en normale activiteiten. Een gezonde leefstijl kan jou helpen om met de hoofdpijn om te gaan.

Een paar tips:

  • Zorg dat je genoeg slaapt;
  • Bespreek zorgen en spanningen met naasten of met jouw huisarts;
  • Neem elke dag genoeg rust en zorg voor ontspanning;
  • Eet gezond;
  • Beweeg elke dag genoeg.

Kan ik zomaar een afspraak maken?

Je kunt zonder verwijzing bij ons terecht. Wil je meer over (spier)spanningshoofdpijn weten? Dan kun jij ons altijd bereiken voor vragen. Wij nemen hier graag de tijd voor!

Praktijk Fysiotherapie Zeeland staat voor u klaar!

De behandeling van spanningshoofdpijn kan plaatsvinden bij een algemeen fysiotherapeut. Heb jij last van chronische klachten of regelmatig terugkerende klachten? Aidan is gespecialiseerd in chronische pijn. Heb jij naar aanleiding van dit blog over spanningshoofdpijn nog een vraag of herken jij je in het verhaal en wil jij meer weten? Kom met ons in contact, wij helpen je graag!