Het is in mijn rug geschoten

Spit

Het is in mijn rug geschoten

Het is in uw rug geschoten, wat moet u nu?!

“Ik raapte een pen op van de grond en ik kon niet meer omhoog komen. Ik deed toch niks anders dan normaal?!”

Misschien herkent u zich in het bovenstaande ‘dat het plotseling in uw rug schiet’? Mogelijk deed u voor uw gevoel helemaal niks of iets wat heel normaal is. Wij noemen dit als fysiotherapeuten acute lage rugklachten. In de volksmond wordt dit ook wel spit genoemd. Letterlijk betekent het ‘onderrugpijn’.

gras maaien

“Ik was in de tuin aan het werk, zoals ik wekelijks doe en ineens schoot het in mijn rug! Ik kon helemaal niks meer.”

Wat is spit?

Bij spit is er sprake van verkramping van de spieren in uw onderrug. Dit kan een plotselinge, zeer heftige pijnscheut geven in uw onderrug. De pijn kan zich op verschillende plekken in de onderrug uiten. Deze pijn zorgt ervoor dat u in eerste instantie niet prettig kan bewegen.
Kenmerkend aan spit is: het schiet er onverwacht in bij een verkeerde beweging. Als gevolg van spit, wordt het zitten lastig, is overeind komen moeilijk, kunt u kramp ervaren, is het bewegen in uw lage rug moeilijk, kunt u een scherpe pijn ervaren en mogelijk voelt u uitstraling in been of bil.

wandelen bos

Oorzaken spit

Spit kan diverse oorzaken hebben. Bijna altijd een acute klacht die tot uiting komt door een verkeerde beweging bij bukken, tillen, draaien etc. Maar het zou ook kunnen dat de klachten al een langere tijd bestaan. Hier onder staan enkele oorzaken hiervoor op een rijtje:
– overbelasting van de lage rug door veel en zwaar werk
– langdurig verkeerd bewegen van de lage rug
– artrose
– (werk)stress
– verkeerde werkhouding

Behandeling spit

Uit onderzoek is gebleken dat 90% van deze gevallen aspecifiek zijn. Dit betekent dat in de meeste gevallen de pijn vanzelf weg trekt. Hiervoor is het wel van belang dat u verantwoord blijft bewegen, bijvoorbeeld door regelmatig te wandelen en van houding te wisselen.

Wanneer u merkt dat u na 3 weken niet makkelijker kan bewegen en de klachten niet minder worden, is het raadzaam om contact op te nemen met de fysiotherapeut.
Uw fysiotherapeut kan samen met u in kaart brengen waar de klachten vandaan komen, zodat de klachten op dit moment verholpen kunnen worden en nog belangrijker: kunnen we zorgen dat het in de toekomst voorkomen kan worden?
Op basis van het lichamelijk onderzoek dat zal plaats vinden, wordt er gekeken naar een passende behandelmethoden die bij u en uw klacht past.

Heeft u vragen na aanleiding van bovenstaande tekst of wilt u graag een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.