Vergoeding fysiotherapie bij COPD

Wanneer wordt fysiotherapie vergoed bij COPD?

Hieronder wordt uitgelegd hoe de vergoeding voor fysiotherapie bij COPD in elkaar zit. Bij eventuele vragen kun je terecht bij onze Chronisch ZorgNet therapeute Sophie Delemarre of bij onze praktijkeigenaresse Henriëtte van Gaal.

COPD en fysiotherapie:

Er wordt altijd gekeken naar jouw individuele situatie, waarbij het kan zijn dat we vragen om aanvullende gegevens bij jouw dokter op te vragen. Het kan ook zijn dat we je adviseren meerdere disciplines (diëtetiek, ergotherapie, logopedie, maatschappelijk werk etc.) in te schakelen. Op onze website hebben we een blog geschreven over wat de (long-)fysiotherapeut kan betekenen bij COPD-klachten.

COPD uit de basisverzekering

Als je COPD hebt, dan kun je onder strikte voorwaarde fysiotherapiebehandelingen uit de basisverzekering gebruiken. Dit kan alleen op verwijzing van de huisarts of specialist (longarts). Fysiotherapie uit de basisverzekering gaat wel altijd ten kosten van het eigen risico, houd daar rekening mee! Per kalenderjaar wordt eerst aanspraak gedaan op het eigen risico. Wanneer het traject is verdeeld over twee kalenderjaren wordt dus twee keer het eigen risico aangesproken.

Heb je vragen over de vergoeding bij COPD? Neem contact met ons op.

Welke voorwaarden zijn er om aanspraak te maken op COPD uit de basisverzekering?

Een traject bij COPD kan vergoed worden uit de basisverzekering. COPD is in 4 gradaties (GOLD-stadiums) mogelijk (1,2,3 of 4). Om voor fysiotherapie in aanmerking te komen moet er sprake zijn van minimaal GOLD 2 of hoger. Dit moet op de verwijzing van de huisarts of de specialist staan die je meeneemt naar een eerste afspraak.

Hoeveel fysiobehandelingen krijg ik bij COPD?

Als je GOLD 2 of hoger hebt kun je op verwijzing fysiotherapie krijgen. Op basis van een aantal factoren wordt een ‘profiel’ bepaald en krijg je vervolgens een aantal behandelingen. Elk profiel heeft een andere hoeveelheid behandelingen die vergoed worden. Het aantal behandelingen kan variëren van 5 tot 70 in het eerste jaar en van 0 tot 52 in de daaropvolgende jaren.

Dit hangt af van onder andere:

  • Hoe vaak je in het jaar voordat je bij de fysiotherapeut start in het ziekenhuis hebt gelegen
  • Het aantal longaanvallen dat je hebt gehad in het jaar voordat je bij de fysiotherapeut start
  • De afstand die je kunt wandelen in 6 minuten tijd (wordt bij de fysio gemeten)
  • In welke mate je ziektelast ervaart (wordt met een aantal testen gemeten)

Bij de eerste afspraak helpen we je graag om te kijken in welk profiel je valt, en wat dat betekend voor het aantal behandelingen dat uit de basisverzekering wordt vergoed.

Sophie Delemarre

Praktijk Fysiotherapie Zeeland staat voor u klaar!

Heb jij een hulpvraag rondom jouw klachten van COPD? Ons team van fysiotherapeuten staat voor jou klaar. Sophie is longfysiotherapeut en gespecialiseerd in COPD. Samen met jou zal zij kan wat jij nodig hebt. Wil jij meer weten? Kom met ons in contact, wij helpen je graag!