Wat kan ik doen bij vermoeidheid door kanker?

Oncologiefysiotherapie kan jou helpen

Heb jij de diagnose kanker gekregen en heb je last van vermoeidheid? Overvalt de vermoeidheid je soms ineens, misschien wel zonder dat je iets gedaan hebt. Mogelijk vraag je je af waardoor dit nu komt en wat je eraan kunt doen? Dan is de volgende blog interessant om te lezen.

Vermoeidheid door kanker

Vermoeidheid is een gebrek aan energie. Het lukt je dan vaak niet goed meer om de dingen te doen die je moet of wilt doen. Het kan zijn dat de dagelijkse activiteiten zoals douchen, opruimen of koken moeizamer gaan, maar ook het lopen en praten kan je meer energie kosten. Het kan zijn dat je door de vermoeidheid moeite hebt met onthouden of je concentreren, maar het kan ook invloed hebben op je stemming. Je kunt je prikkelbaar voelen of juist lusteloos en somber.

Wat is het verschil tussen gewone vermoeidheid en vermoeidheid na kanker?

Als je intensief hebt gesport of een lange dag hebt gehad op je werk is het heel normaal dat je moe bent. Je weet dan waarom je moe bent en als je een nacht goed hebt geslapen of even wat rustiger aan hebt gedaan dan is de vermoeidheid vaak ook weer weg. Bij vermoeidheid na kanker is er niet altijd een relatie tussen hoe moe je bent en wat je hebt gedaan. De vermoeidheid kan je overvallen, maar je kunt ook al moe zijn bij het opstaan ook al heb je goed geslapen. Vermoeidheid na kanker is niet bij iedereen hetzelfde, de een heeft er veel last van en de andere weinig.

Wat kunnen oorzaken van vermoeidheid zijn bij kanker?

Na de behandeling kun je vermoeid raken, maar dit is niet voor iedereen hetzelfde. Het kan onder andere afhangen van:

  • Je leeftijd
  • Je conditie/fitheid
  • Vermoeidheid voordat de kanker werd ontdekt
  • Complicaties na de behandeling
  • Je voeding; voldoende eetlust en gezond eten
  • Andere onderliggende ziektes (bijvoorbeeld bloedarmoede) die de vermoeidheid kunnen versterken
  • Pijn en misselijkheid
  • Het stadium van de ziekte

Soms is er dus een medische reden voor je vermoeidheid, maar vermoeidheid hoeft niet altijd een lichamelijke of medische oorzaak te hebben. Ook psychische en emotionele problemen kunnen een rol spelen bij vermoeidheid. Je kunt je bijvoorbeeld heel moe voelen omdat:

  • Je veel bezig bent met de vermoeidheid en alles daaromheen
  • Je zorgen maakt of gespannen bent
  • Je bang bent dat de kanker terug komt
  • Je slecht slaapt of gebrek aan regelmaat hebt
  • Je het gevoel hebt dat je er weinig controle over hebt
  • Je bang of verdrietig bent

Heb je een vraag over vermoeidheid bij kanker? Neem contact met ons op.

Vermoeidheid kan op verschillende momenten rondom de behandeling tot uiting komen

Ik heb voor, tijdens of na mijn behandeling last van vermoeidheid

De ziekte en behandeling vragen veel van je lichaam, dus dat je moe bent voor, tijdens of na de behandeling is heel normaal. Maar ook pijn, verminderde eetlust, slecht slapen of weinig lichaamsbeweging kunnen ervoor zorgen dat je moe bent. Omdat het tijd en energie kost om weer te herstellen kan het na de behandeling vaak nog enkele maanden duren voordat de vermoeidheid minder wordt. De vermoeidheid neemt meestal langzaam weer af.

Vermoeidheid lang na de behandeling

Je kunt ook lang na de behandeling last blijven houden van vermoeidheid. Ongeveer 1 op de 3 mensen blijft nog lang de behandeling erg moe. Soms lijkt het wel alsof de vermoeidheid niet meer over gaat en kan het zijn dat je je onverwachts compleet uitgeput voelt, waarbij rust nemen niet helpt. Dit kan een grote invloed hebben op je leven: op de situatie thuis, je relatie, sociale contacten en werk. Als je niet meer kunt doen wat je vóór de ziekte deed kan dit erg frustrerend zijn. Als je hoofd meer wil dan je lichaam aan kan, moet je manieren vinden om daarmee om te gaan. Dat kan lastig zijn.

Hieronder volgen adviezen hoe je hiermee om kunt gaan of welke hulp je hierbij kunt krijgen.

Wat kan ik zelf doen aan vermoeidheid bij kanker?

Vermoeidheid is erg vervelend, maar je kunt er wel wat aan doen om de vermoeidheid wat draaglijker te maken. Je kunt leren omgaan met je energie, maar ook het opbouwen van je conditie helpt om minder moe te zijn. Mogelijk kunnen een aantal adviezen je hierbij helpen:

  • Probeer eens te kijken naar je dagplanning; probeer niet te veel in een keer te doen, maar probeer je activiteiten over de dag te verdelen.
  • Rusten mag, maar doe dit niet te veel en te lang. Als je je inspant lukt het vaak ook weer om te ontspannen en je lichaam heeft dit nodig om in conditie te blijven.
  • Pas eventueel hobby’s of sportactiviteiten (tijdelijk) aan, zodat dit beter in je ritme past.
  • Zorg goed voor jezelf, want als je dat doet voel je je vaak ook beter.
  • Probeer goed en regelmatig te eten.
  • Zorg voor voldoende beweging.
  • Wees duidelijk naar je omgeving. Geef je grenzen aan en vertel wat de vermoeidheid met je doet, op die manier kan je omgeving je hierbij ondersteunen.
  • Stel grenzen en zorg voor voldoende balans en afwisseling.

Oncologiefysiotherapie bij vermoeidheid

Voldoende beweging is belangrijk om je conditie te verbeteren en dit kan weer helpen om je vermoeidheid te verminderen. Bewegen kan ook helpen om je geestelijk beter te voelen en om beter te kunnen slapen. Een oncologiefysiotherapeut kan je hierbij begeleiden en een oefenprogramma samen met je opstellen om aan je conditie en kracht te werken.

Psychosomatische fysiotherapie bij aanhoudende vermoeidheid

Wanneer vermoeidheid langer aan blijft houden (> 6 maanden) en/of er meerdere factoren van invloed zijn of de oorzaak moeilijker te herleiden is, kan psychosomatische fysiotherapie mogelijk helpen bij chronische vermoeidheid.

Naomi van Els - Weerts

Praktijk Fysiotherapie Zeeland staat voor u klaar!

Naomi is binnen onze praktijk gespecialiseerd in oncologiefysiotherapie. Heb jij naar aanleiding van dit blog nog vragen of ben je benieuwd wat onze oncologiefysiotherapeut voor jou kan betekenen? Kom met ons in contact, wij helpen je graag!