Wat kan ik doen bij astma?

De fysiotherapeut informeert jou

Leven met astma

Bij de longarts of huisarts heb je te horen gekregen dat je astma hebt. Waarschijnlijk heb je medicatie meegekregen en een vervolgafspraak gepland voor over een paar weken. Maar wat is astma precies? De meeste mensen met astma hebben last van benauwdheid, piepend ademen en/of hoesten. Een fysiotherapeut kan jou informeren en adviseren over hoe je met astma kunt leven.

Wat gebeurt er in de longen als je astma hebt?

Bij astma ontstaan er ontstekingen in de longen. Deze ontstekingen kunnen ontstaan, omdat jouw longen gevoelig zijn voor bepaalde prikkels. Deze prikkels uit de omgeving kunnen komen van:

  • Pollen
  • Huisstofmijt
  • Parfum
  • Koude lucht
  • Roken
  • Inspanning

Op de afbeelding hieronder zie je hoe de verandering van deze ontsteking in een long eruit ziet.

  • Fysiotherapie en COPD

Hoe herken je astma?

Hieronder staat een rijtje met klachten die je kan ervaren bij astma. Vaak heb je last van één of meerdere van onderstaande symptomen:

  • Hoesten, vooral ‘s nachts
  • Benauwdheid
  • Piepend ademen
  • Periodes van veel hoesten en slijm
  • Minder fit: sporten en/of bewegen hou je minder goed en lang vol
  • Bij sporten een aanval ontwikkelen door te hoog en te snel ademen

De fysiotherapeut helpt je hand in hand te gaan met astma

Herken jij jezelf hierin?

Astma kunnen we niet alleen bepalen aan de hand van bovenstaande symptomen. Een specialist (huisarts of longarts) kan zeggen of het astma is ja of nee. Dit doen zij met een bepaald onderzoek, dit noemen ze ook wel spirometrie. Bij deze test wordt gekeken naar hoe goed je kunt blazen met en zonder medicatie.

Wat kan ik zelf doen bij astma?

Onze fysiotherapeut heeft een aantal praktische tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: Ga sporten! Kom in beweging.
Astma hoeft je niet tegen te houden om te bewegen. Mogelijk moet je op zoek naar een andere manier van bewegen, een manier die beter past bij iemand met astma. Extreme sporten, zoals bungeejumpen of sprinten kunnen wat veel zijn, maar een blokje wandelen op jouw tempo kan altijd. Ook kan je op de fiets springen, een boswandeling maken in het losse zand of een sportcentrum bezoeken. Vind je het moeilijk om te bepalen welke sport bij jou past? Vraag een fysiotherapeut om hulp.

Tip 2: Zorg voor een gezonde leefstijl. 
Rook jij nog? Stop met roken. Roken beschadigt je longen en belast ze enorm. Zorg voor een gezond voedingspatroon. Ook hierbij is het bewegen, zoals bij tip 1 wordt benoemd, van belang. Vind je het zelf moeilijk te zoeken naar een gezonde leefstijl? Een vitaliteitscoach kan jou hierbij helpen.

Tip 3: Neem de medicatie die je is voorgeschreven trouw in.
Er zijn verschillende soorten medicatie voor astma. Jouw buurvrouw of zus kan een ander soort hebben. Een huisarts of longarts kijkt naar wat jij nodig hebt, dus zorg dat je deze goed inneemt.

Tip 4: Let op astmaprikkels
Weet jij waar de prikkels vandaan komen? Heb je last van stof? Dan kan dagelijks stofzuigen helpen! Een andere prikkel waar we aandacht voor mogen hebben is stress. Te horen krijgen dat je astma hebt, kan langdurige stress met zich meebrengen. Het verwerken van dit nieuws, kan soms even duren. Zorg dat je blijft praten met je omgeving, familie en vrienden.

Een fysiotherapeut kan je ook begeleiden!

De fysiotherapeut kan je helpen om in beweging te komen. Samen kunnen jullie een plan maken om in beweging te komen. Maar er zijn ook gespecialiseerde fysiotherapeuten die jou nóg verder kunnen helpen.

Longfysiotherapie
Een longfysiotherapeut kan helpen met ademhalingsoefeningen. Ademhalingsoefeningen kunnen ervoor zorgen dat een aanval minder heftig hoeft te zijn wanneer je je ademhaling onder controle hebt. De juiste oefeningen kunnen een aanval zelfs voorkomen. De longfysiotherapeut kan je ook helpen om je te leren om slijm op te hoesten. Rook je? Een longfysiotherapeut ondersteund je in het stoppen met roken en kijkt samen met jou naar welke sport het best bij je past. Wij hebben een ervaren longfysiotherapeut in het team.

Psychosomatische fysiotherapie
Psychosomatisch fysiotherapie kan ook helpen, maar dan net weer op een ander gebied. Een psychosomatisch fysiotherapeut kijkt samen met jou naar jouw dagindeling, hoe kunnen we de energie goed verdelen door de dag heen? Astma kan veel met je doen. Je kunt erover blijven piekeren en malen, een sociale omgeving die het niet helemaal snapt of een werkgever die jou niet de ruimte geeft. Een psychosomatisch fysiotherapeut helpt jou hierbij.

Sportfysiotherapie
Heb je veel moeite om te beginnen met sporten? Of last van inspanningsastma? Dan kan een sportfysiotherapeut ondersteuning bieden bij het kiezen en volhouden van een sport. Zij helpen met het opbouwen van spieren, waardoor er minder zuurstof en energie nodig is voor dezelfde prestatie.

Sophie Delemarre

In onze praktijk staat een team van specialisten voor je klaar. Kunnen wij wat voor jou betekenen rondom jouw klachten of beperkingen met astma? Mogen wij jou in de hand nemen om hier mee te leren leven? Neem gerust vrijblijvend contact op met de praktijk, wij helpen je graag. Wij zijn gevestigd in Zeeland en bieden ook fysiotherapie regio Schaijk, Uden, Reek, Volkel en Langenboom.