Waarom kan ik niet poepen op vakantie?

Een bekkenfysiotherapeut helpt u bij een verstopping

Moeite met poepen

Wij horen het wel vaker: “het duurt op vakantie enkele dagen voordat ik kan poepen”. Maar hoe kan dit nou eigenlijk?

Dat begint eigenlijk al op het moment dat we in de auto of het vliegtuig stappen. Vaak drinken we minder water tijdens een reis. “Als ik moet plassen, is er dan wel een wc aanwezig of is de wc wel vrij in het vliegtuig?”. Daarbij zorgt zitten ervoor dat onze darmen stil komen te liggen, zoals bij een lange vliegreis of autoreis.

Wanneer wij drang voelen en er niet meteen een toilet is, houden we onze ontlasting op. Dit zorgt er voor dat er vocht wordt onttrokken, hierdoor droogt de keutel in en wordt de ontlasting harder én stinkt meer.

Vervolgens komen wij aan op onze vakantiebestemming en daar leven we anders dan dat we thuis zijn gewend. Zo bewegen we vaak minder dan thuis. Ook eten we vaak anders, een lekker wit stokbrood in Frankrijk of een pasta zonder groentes in Italië. Voedsel waar vaak minder vezels inzitten dan thuis. Vezels hebben wij nodig voor een goede stoelgang. Dit alles samen is vragen om problemen, zeker als je al gevoelig bent voor verstoppingen. Dit probleem wordt ook wel obstipatie genoemd.

Verstoppingen zijn erg vervelend en kunnen veel klachten veroorzaken. Bekkenfysiotherapie kan jou hierbij helpen, omdat de bekkenbodem een grote rol hierin kan spelen.

Wanneer is er sprake van verstopping?

Er zijn veel fabels over verstoppingen. Veel mensen denken dat ze een verstopping hebben wanneer zij maar één keer per twee dagen naar het toilet hoeven. Dit is niet zo.

We poepen gemiddeld één keer per dag. Sommigen moeten drie keer per dag, anderen eens per drie dagen. Dat is nog allemaal normaal.

Tekenen van verstopping:

  • Langer dan 3 maanden minder dan 2 x per week kunt poepen
  • Ontlasting die heel hard is
  • Pijn tijdens het poepen
  • Het gevoel dat niet alles eruit is na het poepen

Onderstaande tips kunnen helpen om een verstopping te voorkomen of te minderen

Wat kan ik er zelf aan doen?

Om verstopping te voorkomen (zowel op vakantie als thuis) en de darmen op gang te houden, hebben wij enkele tips op een rijtje gezet. Op deze manier kan het poepen minder moeite kosten!

Tip 1: Zorg voor vezelrijke voeding
Vezels zorgen voor massa, stimuleren de darmbeweging en vormen voedsel voor de darmbacteriën. Vezels komen van nature voor in plantaardige voedingsmiddelen. Per dag hebben wij ongeveer 30-40 gram vezels nodig. Een lijst van vezels vind je op de vezellijst.
Eet dus voldoende volkoren producten, fruit, groente en peulvruchten. Gele kiwi’s weken net zo goed als laxeermiddel. Ze zijn niet alleen rijk aan vezels, maar bevatten ook bepaalde enzymen die helpen bij de voedselafbraak. Ook vlozaad en andere zaden helpen.

Tip 2: Drink voldoende water
Drink 2 liter water op een dag. Dit zorgt voor een goede massa en dichtheid van je ontlasting.

Tip 3: Zorg voor een ontspannen houding tijdens het poepen
We zijn op een onnatuurlijke manier gaan poepen toen de Engelsen het moderne toilet in West-Europa introduceerden. Tegenwoordig hebben we zelfs verhoogde toiletten! In landen waar ze hurktoiletten hebben, hebben ze minder last van verstopping. Dat komt doordat je in de hurkhouding automatisch een belangrijke bekkenbodemspier ontspant. Zittend is dat lastiger. Laxeermiddel nemen heeft geen zin als je die spier niet kunt ontspannen. De deur blijft dan immers op slot. Wat kan helpen is een krukje in het toilet te zetten om zo de hurkhouding na te bootsen.

Kan ik naar een bekkenfysiotherapeut voor verstopping?

Ja, een bekkenfysiotherapeut kan jou helpen. Soms kunnen bovenstaande tips jou al helpen. Samen wordt er gekeken naar je voedingspatroon, medicatie en leefstijl. Door hier naar te kijken, kunnen we al veel bereiken. Er wordt ook verder gekeken, namelijk naar de bekkenbodem. Deze speelt een grote rol bij klachten door verstopping en dat weten veel mensen niet. De bekkenbodem is een spiercomplex waar de organen op rusten, deze reguleert onder meer de ontlasting. Om te kunnen poepen, moet je die spier goed kunnen ontspannen. Als dat niet goed gaat, kan de bekkenfysiotherapeut je daarbij helpen.

Wordt bekkenfysiotherapie vergoedt bij obstipatie?
Wanneer je aanvullend verzekerd bent, wordt dit vergoed. Je hebt geen verwijzing nodig.

Henriëtte van Gaal

Praktijk Fysiotherapie Zeeland staat voor u klaar!

Henriëtte van Gaal is als bekkenfysiotherapeut gespecialiseerd in het bekkengebied en daarbij horende klachten zoals moeite met poepen en/of verstopping. Bel gerust met de praktijk om met ons in contact te komen. Wij helpen je graag.